Skip to content

Băile Neptun de la Herculane, incluse pe lista celor mai periclitate 7 monumente din Europa

foto: herculaneproject.ro

Băile Neptun de la Herculane au fost incluse pe lista celor mai periclitate 7 monumente din Europa, în cadrul unui program amplu, intitulat „7 Most Endangered”, inițiat în 2013 de Europa Nostra, Institutul Băncii Europene de Investiții și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei cu scopul de a identifica și salva monumentele aflate în pericol prin mobilizarea partenerilor de la nivel național și european.

Cele 7 situri incluse pe listă sunt:

  • Băile Neptun, Băile Herculane, ROMANIA
  • Podul Zogu, ALBANIA
  • Mănăstirea Récollets, Nivelles, BELGIA
  • Orașul Grădină La Butte Rouge, FRANȚA
  • Centrul istoric Stolberg, GERMANIA
  • Palatul Orléans-Borbón, SPANIA
  • Fortăreața Crèvecoeur, Den Bosch, OLANDA

„Aceste situri sunt amenințate de neglijență, demolări planificate, dezvoltare necorespunzătoare, impactul devastator al dezastrelor naturale sau lipsa finanțării.

Prin publicarea acestei liste, dorim să transmitem un mesaj puternic de solidaritate și sprijin comunităților locale și activiștilor pentru patrimoniu care sunt mobilizați pentru a salva aceste situri pe cale de dispariție.

Moștenirea culturală a Europei trebuie păstrată nu numai ca o mărturie a trecutului, memoriei și identității noastre comune, ci și ca un catalizator al dezvoltării durabile, al coeziunii sociale și al coexistenței pașnice atât de necesare.” a declarat Președintele Executiv al Europa Nostra, Prof. Dr. Hermann Parzinger.

Asociația Locus, inițiatoarea Herculane Project, luptă de peste 5 ani pentru salvarea Băilor Neptun de la Herculane. Potrivit site-ului proiectului:

“Reactivarea clădirii monument istoric Baia Neptun presupune un amplu proiect de restaurare și reconversie, dezvoltat prin intermediul unei abordări multidisciplinare și transversale între diverse domenii precum arhitectura, restaurarea, proiectarea structurilor, turism, cultură și artă, cât și cea a turismului balnear.

Băile Neptun/ Herculane Project

Proiectul este construit având în vedere atât nevoile orașului stațiune Băile Herculane și a comunității sale locale, cât și a comunității temporare și anume turiștii. Proiectul sprijină și promovează conceptul de guvernanță participativă, reactivarea Băilor Neptun are în vedere două tipologii de abordări, una bottom-up prin implicarea publicului larg și a voluntarilor în dezvoltarea proiectului, și o abordare top-bottom, prin implicarea specialiștilor din diversele domenii integrate.

Caracterul inovator al proiectului este definit de integrarea principiului de guvernanță participativă și a valorilor europene de dezvoltare durabilă a patrimoniului, sub tutela unui grup de tineri arhitecți.”

Băile Herculane au o vechime de peste 2000 de ani. Se spune că au fost construite de romani drept templu tămăduitor, datorită izvoarelor termale pe care le adăpostesc pământurile locului. Ulterior, ele au devenit extrem de populare ca resort spa, fiind vizitate inclusiv de familii regale.

De altfel, Împărăteasa Sisi a amintit Băile Herculane în jurnalul său, iar soțul ei, Franz Iosef, a desemnat stațiunea drept „cea mai frumoasă de pe continent”. În timp, ea a fost însă dată uitării și lăsată să se degradeze. Puteți citi AICI mai multe despre eforturile de a salva Băile Herculane.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Băile Neptun de la Herculane, incluse pe lista celor mai periclitate 7 monumente din Europa”

  1. Pingback: Trei proiecte românești, câștigătoare la Premiile Europene pentru Patrimoniu - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *