Skip to content

Azi se deschide noul sezon expozițional la MNAC

foto: Cultura la dubă

Muzeul Național de Artă Contemporană din București deschide azi sezonul expozițional de primăvară – vară, cu 7 noi expoziții, dispuse pe cele cinci etaje ale muzeului.

Este vorba despre o amplă retrospectivă Marion Baruch și retrospectiva Ion Grigorescu, într-o formă revăzută și adăugită; lansarea unui proiect multidisciplinar unic în România, de transformare a etajului doi al muzeului într-un spațiu cu destinație specială, de depozit pentru colecția de artă și spațiu de vizitare a acesteia; Cătălin Bălescu și un repertoriu de fragmente care aduc un omagiu subconștient strategiilor postmoderne; o explorare a unui peisaj post-uman populat cu forme de locuire primitive într-o instalație concepută de către Elena Scutaru pentru MNAC; o intervenție murală Liviu Stoicoviciu și o intervenție site-specific a artistului  Vasile Mureșan – Murivale cu 400 de portrete ale prietenului său;

Accesul în clădire va fi posibil până la ora 21:00.

Iată detalii despre expoziții, potrivit unui comunicat transmis de MNAC:

| Parter & Sala de Marmură

MARION BARUCH. ENDLESS GOING TRYING TO SAY. Fereastră-Peisaj a Operei Mele

O retrospectivă care folosește o grilă de clasificare mai puțin filologică, ajutând la o înțelegere mai intuitivă a temelor și obsesiilor din arta lui Marion Baruch. Născută în 1929, la Timișoara, Marion Baruch începe studiile de pictură în 1948, la Institutul de Arte din București. Emigrează în Israel în 1949, unde își va continua studiile la Academia Bezalel de Arte și Design din Ierusalim. Între 1954 și 1957, studiază la Accademia di Belle Arti din Roma și se stabilește în Italia.

|Etajul 1

GRIGORESCU ION – ION GRIGORESCU. VIEȚI PARALELE (O RETROSPECTIVĂ)

La primul etaj, veți putea vedea și acest sezon impresionanta retrospectivă Ion Grigorescu.

Expoziția are ambiția de a așeza în centrul ei omul care-l dublează pe artist: o personalitate complexă și complicată, un vizionar, un rebel, un incomod. Un creator care a produs necontenit timp de peste 50 de ani ne oferă o imagine exhaustivă a tematicilor, problematicilor, obsesiilor și idiosincraziilor sale.

Expoziția Ion Grigorescu/ foto: MNAC
Expoziția Ion Grigorescu/ foto: MNAC

| Etajul 2

LEVIATHAN. În măruntaiele Colecției

Punctul principal de atracție al acestui sezon îl reprezintă inaugurarea expoziției Leviathan, un tip de proiect multidisciplinar unic în România, de transformare a etajului doi într-un spațiu cu destinație specială, de depozit pentru colecția de artă a muzeului și spațiu de vizitare a acesteia.

Etajul al doilea va cuprinde, pe lângă depozitele de artă, atât zone de expunere temporară cât şi spaţii dedicate activităților conexe, precum conferințe sau ateliere de educație.

| Etajul 3

CĂTĂLIN BĂLESCU. PROIECȚII MANIERISTE

Căutând un compromis între poziția publică și o apetență structurală spre melancolie, Cătălin Bălescu e un consumator discret al istoriei picturii, manierismul rămânând doar una dintre referințe. „Marele tur” al lui Cătălin Bălescu se compune din referințe eclectice, alcătuind un repertoriu de fragmente care aduc un omagiu subconștient strategiilor postmoderne.

foto: Cătălin Bălescu

|Etajul 4

ELENA SCUTARU. ADĂPOST TEMPORAR

Rezultat al căutărilor sale desfășurate în contextul de izolare din timpul pandemiei, instalația concepută de către Elena Scutaru pentru MNAC este o explorare a unui peisaj post-uman populat cu forme de locuire primitive, făcând trecerea de la cadrul închis, intim, al atelierului către un spațiu hibrid interior-exterior.

| Scara de vest a muzeului

MURIVALE. MARINICĂ, BĂIATUL MEU

O intervenție site-specific a artistului  Vasile Mureșan – Murivale cu 400 de portrete ale prietenului său, realizate în ultimul an, alături de portretele tuturor celor din muzeu. Portretele – o formă de expresie emblematică pentru proiectul artistic al lui Murivale – comunică, se suprapun și articulează astfel un timp a cărui realitate este continuă și, fiind vorba despre afecțiune, permanentă.

Expoziția Murivale/ foto: MNAC

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Azi se deschide noul sezon expozițional la MNAC”

  1. Vă rog investigați situația MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană! Se confruntă de ani buni cu o lipsă majoră de fonduri de la Minister, iar curatorii + artiștii sunt invitați să facă expoziții pe gratis, cu materiale achiziționate din buzunarul propriu. Adică nici buget de producție nu există.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *