Skip to content

Azi începe TIFF. Festivalul aduce la Cluj 4 cineaști de prestigiu internațional

Cel mai important festival de film din România începe azi la Cluj-Napoca. TIFF va prezenta publicului 200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții și are pe liste peste 1000 de invitați.

Printre aceștia se numără doi actori și doi regizori de calibru mondial – Timothy Spall și Geoffrey Rush, respectiv Oliver Stone și Michel Franco.

Geoffrey Rush a câștigat Premiul Oscar în 1997 pentru rolul principal din filmul Shineregizat de Scott Hicks. Același rol i-a adus numeroase alte premii importante, precum Globul de Aur sau BAFTA. Filmul va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.

Geoffrey Rush

Oliver Stone este unul dintre cei mai importanți regizori americani. A câștigat trei premii Oscar, două ca regizor, pentru Plutonul (Platoon, 1986) și Născut pe 4 iulie (Born on the Fourth of July, 1989), și unul pentru scenariu, cu Expresul de la miezul nopții (Midnight Express, r. Alan Parker, 1979).

Oliver Stone

Michel Franco a fost premiat la Cannes pentru dramele După Lucia (After Lucia, 2012), Cronic (Chronic, 2015) și Fiica lui April (Aprils Daughter, 2017) și a câștigat Leul de Argint la Veneția pentru Noua ordine (New Order, 2020). Regizorul mexican va face parte din juriul competiției oficiale.

Michel Franco

Timothy Spall, cunoscut pentru rolurile sale din cele mai importante filme britanice ale ultimilor 30 de ani, dar și din seria Harry Potter, va primi Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala de Deschidere TIFF în Piața Unirii.

Timothy Spall

Momentul va fi urmat de proiecția comediei Confort nordic (Northern Comfort, r. Hafsteinn Gunnar Sigurosson). Sâmbătă, 10 iunie, profesioniștii din cinema, dar și publicul, sunt așteptați la o întâlnire cu Spall, care va avea loc la Hotel Radisson Blu de la 10:30. Acesta va purta o conversație despre cariera sa cu Mihai Chirilov, Directorul Artistic TIFF. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Sâmbătă seara, la Bonțida va concerta artistul suedez Jay-Jay Johanson. Spectacolul va fi urmat de proiecția documentarului Ce mașinărie fantastică (And the King Said What a Fantastic Machine, r. Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck). Duminică, tot la Bonțida, se va proiecta filmul Infinity Pool (r. Brandon Cronenberg), nerecomandat minorilor. 

Programul primelor zile de festival include și proiecția unui documentar despre formația Omul cu Șobolani, urmată de un concert unplugged al trupei, sau cine-concertul Manasse (r. Jean Mihail, 1925), acompaniat live de cvartetul Volekh.

În cinematografe sunt programate zeci de filme. De neratat sunt două filme de Oscar, Tár (r. Todd Field, SUA), cu Cate Blanchett, dar și Balena (The Whale, r.  Darren Aronofsky, SUA) cu Brendan Frasser.

Cinefilii sunt așteptați și la Retrospectiva Jean-Luc Godard, la primele filme din competițiile oficiale sau la o proiecție specială a filmului Pădurea Spânzuraților, la 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei. Tot in weekend iau startul activitățile și filmele pentru copii și adolescenți în Cluj-Napoca și Florești. 

Întregul program al festivalului poate fi descoperit pe tiff.ro sau în aplicația oficială.

Aceștia se vor întâlni cu publicul la proiecții speciale, dar și în cadrul unei serii de masterclass-uri. Regizorul Cristi Puiu și actrița Ana Maria Marinca se întorc și ei la TIFF. Lor li se adaugă alte sute de profesioniști români – actori, regizori sau producători.

Timp de 10 zile, la evenimentele din cadrul TIFF sunt așteptați peste 100.000 de participanți. 

  


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *