Casa Nanu Muscel, Vila Ase

ASE a reluat lucrările pentru ridicarea unui bloc de 7 etaje la Casa Nanu-Muscel

foto: Cultura la dubă

După 4 ani de litigii, Academia de Studii Economice din București a redeschis recent șantierul de la Casa Nanu-Muscel, celebra vilă din Piața Romană care de mulți ani se află într-un stadiu avansat de degradare.

Proiectul prevede atât restaurarea monumentului istoric, cât și ridicarea în spatele lui a unui bloc de 7 etaje.

Povestea vilei de la ASE începe în 1903, când clădirea Academiei de Studii Economice nici nu exista. Casa i-a apartinut unui profesor, fost director al Spitalului Colțea. Abia după 23 de ani de la ridicarea ei, avea să apară lângă și Academia de Studii Economice.

După o perioadă lungă de procese și degradare vizibilă a casei, ASE a cumparat imobilul în 2012, cu 3,5 milioane de euro, promițând că îl va restaura.

Interiorul casei Nanu – Muscel în 2015, înainte de demararea lucrărilor/ foto: București, frumos mai ești

Adevarata miză a acestui spațiu avea să fie, însă, terenul pe care se află. Astfel că, folosind pretextul că va salva un monument istoric, ASE exploatează la maximum terenul ultracentral și construiește un imobil de 7 etaje, care va servi drept spațiu de birouri pentru angajații Academiei.

Așa va arăta noua clădire de 7 etaje/ foto: ASE
Așa va arăta noua clădire de 7 etaje/ foto: ASE

Șantierul a fost deschis în vara lui 2015, cu fonduri pe care ASE le-a primit de la guvernul României, aproximativ 5,5 milioane de euro, într-o perioadă în care rectorul de atunci, Pavel Năstase, era un apropiat al PSD, partid alături de care a și fost ulterior la guvernare, în 2017, ca ministru al Educației.

Lucrările s-au oprit, însă, în martie 2016, după intervenția ministrului Culturii din guvernul tehnocrat, Vlad Alexandrescu, pe motiv că autorizația de construcție ar fi ilegală. Explicația acestuia era că în 2013, casa a fost clasată ca monument istoric de categorie B, iar pentru autorizație ar fi fost nevoie și de aviz de la Ministerul Culturii, așa cum prevede legea.

Casa Nanu Muscel în februarie 2020/ foto: Cultura la dubă
Casa Nanu Muscel în februarie 2020/ foto: Cultura la dubă

De cealaltă parte, ASE a susținut că autorizația de construire este legală, fiindcă a fost emisă înainte ca imobilul să fie clasat ca monument și că legea monumentelor istorice nu s-ar aplica retroactiv.

Interiorul casei Nanu - Muscel în 2015, înainte de demararea lucrărilor/ foto: București, frumos mai ești
Interiorul casei Nanu – Muscel în 2015, înainte de demararea lucrărilor/ foto: București, frumos mai ești

Cert este că Inspectoratul de Stat în Construcții a decis la vremea respectivă să oprească lucrările și să facă o anchetă. Între timp, pentru că i-a dispărut obiectul muncii și pentru că nu voia să fie implicată într-o posibilă ilegalitate, firma de construcții a intrat în conflict cu ASE.

La momentul opririi șantierului, conform ASE, stadiul lucrărilor era următorul:

Corp 1 (existent):

  • consolidări infrastructură -90% ;
  • condolidare pereți P+1E – 90% ;
  • realizare planșee din beton armat peste parter și etaj 100% ;
  • finisaje- lucrări neexecutate.

Corp C2 (nou)  

  • Incinta pereți mulați și piloni 100%
  • micropiloți 50%

Actuala autorizație de construire a fost eliberată de Primăria Capitalei pe 22 ianuarie 2020, are ca obiectiv consolidarea, restaurarea și extinderea casei S+P+1+M/ 3S+P+7 (noua clădire), iar termenul de finalizare prevăzut este 10 septembrie 2023.

Conform Academiei de Studii Economice, după finalizarea lucrărilor, în casa Nanu Muscel vor fi organizate expoziții de artă contemporană și va fi deschisă o cafenea.

Șantierul în octombrie 2020/ foto: Cultura la dubă
Șantierul în octombrie 2020/ foto: Cultura la dubă

Mai multe ONG-uri care se ocupă cu salvarea patrimoniului au contestat de-a lungul anilor construcția de 7 etaje, din spatele monumentului istoric, care va schimba vizibil aspectul zonei. De cealaltă parte, ASE susține că noua clădire nu va depăși înălțimea cornișei clădirii ASE.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *