foto: Cultura la dubă
Sub pretextul restaurării casei Nanu-Muscel, celebra vilă din Piața Romană care a fost lăsată să se degradeze ani la rând, Academia de Studii Economice ridică în spatele monumentului istoric un bloc de 7 etaje. Proiectul a stârnit mai multe controverse și a fost blocat pentru o perioadă, dar acum avansează cu rapiditate spre atingerea obiectivului.
Casa Nanu-Muscel, cunoscută de Bucureșteni drept vila de la ASE, situată chiar în Piața Romană, a fost mulți ani un loc abandonat, ocupat uneori de oamenii străzii și de porumbei. Din 2012, ea a devenit proprietatea Academiei de Studii Economice, însă miza nu a fost niciodată casa în sine, monument istoric de importanță locală, ci terenul din spatele ei.
Chiar în spatele casei se ridică acum o nouă clădire care va schimba complet aspectul zonei. De asemenea, ea are ieșire pe micuța stradă Stanislav Cihoschi, deja ultra-aglomerată în timpul săptămânii.
În noul bloc de 7 etaje urmează să fie mutate birourile personalului universității.
Proiectul era estimat inițial la 5,5 milioane de euro, bani pe care ASE i-a primit de la guvernul României. Pe atunci, rectorul Pavel Năstase era un apropiat al PSD, partid alături de care a și fost ulterior la guvernare, în 2017, ca ministru al Educației.
Șantierul a fost deschis în vara lui 2015, însă în martie 2016 lucrările au fost blocate după intervenția ministrului Culturii din guvernul tehnocrat, Vlad Alexandrescu, pe motiv că autorizația de construcție ar fi ilegală.
Explicația acestuia era că în 2013, casa a fost clasată ca monument istoric de categorie B, iar pentru autorizație ar fi fost nevoie și de aviz de la Ministerul Culturii, așa cum prevede legea.
Inspectoratul de Stat în Construcții a închis atunci șantierul. Între timp, firma de construcții a intrat în conflict cu ASE și cele două părți s-au judecat în instanță.
După 4 ani de litigii, Academia de Studii Economice a primit toate autorizațiile necesare și a redeschis șantierul în 2020.
Proiectul prevede atât restaurarea monumentului istoric, cât și ridicarea în spatele lui a blocului de 7 etaje.
Casa Nanu-Muscel a fost ridicată în 1903, când clădirea Academiei de Studii Economice nici nu exista. Casa i-a apartinut unui profesor, fost director al Spitalului Colțea. Abia după 23 de ani de la ridicarea ei, avea să apară lângă și Academia de Studii Economice.
Actuala autorizație de construire a fost eliberată de Primăria Capitalei pe 22 ianuarie 2020, are ca obiectiv consolidarea, restaurarea și extinderea casei S+P+1+M/ 3S+P+7 (noua clădire), iar termenul de finalizare prevăzut este 10 septembrie 2023.
Conform Academiei de Studii Economice, după finalizarea lucrărilor, în casa Nanu Muscel vor fi organizate expoziții de artă contemporană și va fi deschisă o cafenea.
Mai sunt 2 metri pătrați verzi rămași pe undeva ? Ma gândesc ca acolo s-ar putea amplasa o ghereta de pază !
Vrei spațiu verde? Du te la pădure
nu se mai satura astia frate
Oribil, absolut oribil… Nu-mi vine sa cred ca acest proiect a fost reluat si continua pe repede-inainte…