angela

Angela Gheorghiu este invitată să cânte la centenarul Operei Naționale București

După o postare a sopranei Angela Gheorghiu, din 20 iunie 2021, devenită virală, Opera Națională București reacționează cu o invitație oficială a artistei. Aceasta e invitată să cânte la o gală ce îi va fi dedicată în mod special, cu ocazia centenarului Operei Naționale București.

Informația a fost obținută de Cultura la dubă, ca urmare a solicitării unui punct de vedere din partea ONB. Anul acesta, Opera Națională București împlinește 100 de ani de la înființarea oficială a instituției.

Iată răspunsul ONB pentru Cultura la dubă:

“Opera Națională București sărbătorește anul acesta 100 de ani de existență instituționalizată. De-a lungul timpului, scena „Operei Române” a găzduit reprezentanți de prim rang ai artei lirice românești și internaționale. Începând din această toamnă, instituția noastră, dă startul Stagiunii Opera 100.

Printre obiectivele pe care ni le-am propus se numără și acela de a invita personalități ale operei ce ne-au reprezentat și ne reprezintă cu cinste pe scenele internaționale.

Din acest peisaj nu poate lipsi Angela Gheorghiu. Aceasta este  un simbol al culturii române și, în același timp, unul dintre cei mai mari artiști lirici ai patrimoniului universal. Din punctul nostru de vedere, orice alt tip de abordare este lipsit de substanță.

Vă mulțumim pentru interesul arătat și vă informăm că Opera Națională București a început deja demersurile pentru organizarea unei Gale dedicată Angelei Gheorghiu. De asemenea, avem în vedere și alte forme de colaborare pe care domnia sa va dori să le realizeze cu instituția noastră.” 

Angela Gheorghiu afirma în postarea devenită celebră pe facebook și în întreaga presă română că:

În afara câtorva concerte sau recitaluri, majoritatea cu scop caritabil, în cariera mea începută acum 31 de ani nu am fost invitată să interpretez niciun rol de operă în România, nu am fost invitată de nicio instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea natală.

Am cerut un punct de vedere și din partea Festivalului George Enescu, însă directorul Mihai Constantinescu a refuzat să comenteze, susținând că deja a lămurit situația în urmă cu câțiva ani și că nu își dorește să intre într-o polemică. Contrar afirmației sopranei, acesta ar fi declarat conform Forbes România, în 2013, că Angela Gheorghiu a fost invitată la Festivalul Enescu în mandatul lui Ioan Holender, însă după ce ar fi confirmat prezența, aceasta ar fi revenit asupra deciziei. „A cerut un onorariu de 150.000 de euro pentru un concert, dar a fost refuzată”, declara atunci Mihai Contantinescu.

De asemenea, Cultura la dubă a solicitat un punct de vedere și din partea Filarmonicii George Enescu. Directorul general Andrei Dumitriu ne-a transmis că: “Filarmonica “George Enescu” a avut o colaborare cu Angela Gheorghiu într-un concert de binefacere (cazul “Colectiv”). Din lipsa fondurilor care să poată respecta cota artistei, Filarmonica “George Enescu” nu are în vedere, în următoarea perioadă, să transmită o invitație. Evident, regretăm această situație.”

După afirmațiile Angelei Gheorghiu, scriitorul Radu Paraschivescu a susținut că “Angela Gheorghiu a primit o invitație, cu 5 ani în urmă, de la un mare regizor de teatru și operă. Și a refuzat invitația printr-un limbaj descalificant. Eu am scrisoarea. Este datată din 2016.”

Contactată la rândul său de Cultura la dubă, Angela Gheorghiu nu a oferit un răspuns până la momentul publicării articolului.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Angela Gheorghiu este invitată să cânte la centenarul Operei Naționale București”

 1. Oare AG a aflat ca a fost invitata? Cel mai probabil nu…
  Se poate “dezvalui” asa o “invitatie” inainte de a fi siguri ca un contract a fost intr-adevar semnat?
  Un articol foarte slab, bazat numai pe comentarii indoielnice si fara absolut nicio certitudine.
  Ce alt director din lume al unui festival “international” dezvaluie public onorariul unui artist? Ce nivel josnic! Si stim sigur ca asa este? Si chiar ne intereseaza asa de mult, la valoarea unui artist precum AG? Onorariul ar putea fi dublu sau poate triplu. Crede cineva ca AG isi cere, singura, banii… pe un sms sau la un telefon, eventual la o barfa??! Exista cu siguranta agenti si impresari si o intreaga echipa care se ocupa de programul dumneaei si de aceste lucruri, de promotie si altele.
  Radu Paraschivescu, vesnicul penibil, considera ca un regizor invita un artist intr-o institutie intr-un spectacol? Cumva regizorul ii plateste artistului si onorariul si se ocupa de detaliile contractuale? Evident ca nu! “Descalificant” si dezonorant a fost comentariul lui!
  Un articol extrem de rusinos, la fel de rusinos precum atitudinea celor care timp de 31 de ani nu au stiut sa invite asa un imens artist sa debuteze in propria tara. Cea care a scris acest articol stie cu adevarat cine este AG, unde a cantat, cu cine, in ce opere sau concerte sau chiar evenimente istorice? Probabil ca nu…
  Nu doar cultura e la pamant in Romania… dar si presa se afla exact in aceeasi oala.
  Mesajul postat de AG pe facebook tocmai asta a vrut sa evidentieze, iar faptul ca a nu a fost invitata era doar un simplu detaliu intr-o mare de adevaruri despre Romanica…
  Intr-adevar, nivelul cultural in Romania e nivel “de duba”, bine spus! Sanatate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *