Skip to content

Anamaria Vartolomei a câștigat Premiul Lumière pentru cea mai bună actriță

Actrița româno-franceză Anamaria Vartolomei a fost desemnată aseară cea mai bună actriță din Franța, la gala de decernare a Premiilor Lumières, pentru rolul din filmul „L’Evénèment”, regizat de Audrey Diwan și câștigător al Leului de Aur la Veneția.

Premiile Lumières sunt acordate de presa internațională de film, iar aceasta a fost cea de-a 26-a ediție.

Anamaria a fost câștigătoarea premiului pentru cea mai bună actriță, devansând nume mari din cinematografia franceză, precum Sophie Marceau sau Virginie Efira.

De asemenea, L’Evénèment” a fost desemnat cel mai bun film francez al anului 2021. El va putea fi văzut în 2022 și în cinematografele din România.

Anamaria Vartolomei la Gala Premiilor Lumières/ foto: Prix Lumières

„L’Evénèment” spune povestea din romanul scriitoarei Annie Ernaux, privind experiența sa din timpul unui avort, pe când avortul era ilegal în Franța anilor ‘60, iar acesta a fost primul rol principal pentru Anamaria.

Ea a mai avut o nominalizare la Premiile Lumières încă de la debutul în cinematografie, pe când avea doar 12 ani.

De-a lungul timpului, trofeul Lumière pentru cea mai bună actriță a mai fost câștigat de Isabelle Huppert, Fanny Ardant, Audrey Tatou, Marion Cotillard, Kristin Scott Thomas sau Lea Seydoux.

La doar 22 de ani, Anamaria Vartolomei este anul acesta, din nou, și una dintre revelațiile Academiei Cesar.

Ea s-a născut în România, în orașul Dărmănești, și s-a mutat în Franța, alături de părinți, pe când avea 6 ani. Cultura la dubă a vizitat-o la Paris și v-a spus, în premieră în România, povestea sa. Interviul poate fi citit integral AICI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *