Documentarele au, uneori, calitatea de a deveni o oglindă a societății. Filmul Amar, regizat de Diana Gavra, este un astfel de documentar. El va putea fi văzut în premieră la Astra Film Festival. Este cu atât mai fascinant cu cât, oglinda este întoarsă înspre o parte ascunsă a societății. O lume a hoților de buzunare, a condamnărilor la închisoare, a copiilor abandonați de tații lor, care plătesc în fața legii pentru infracțiunile comise.
De când numărul românilor care au emigrat peste hotare a crescut semnificativ, odată cu aderarea României la UE, românii au fost etichetați, din păcate, drept cerșetori sau hoți de buzunare, în repetate rânduri, în presa internațională. Pornind de la acest fenoment, filmul documentează povești reale ale hoților de buzunare români, tehnicile folosite, precum și viața de zi cu zi a acestora.
Sinopsis:
“Documentarul prezintă o serie de hoți de buzunare care au ridicat această activitate la rang de artă. Pătrundem în viața lor personală și profesională și descoperim mentalitatea și spiritul care stau în spatele furturilor de acest tip. Cunoaștem poveștile unor oameni care provin din medii defavorizate, care au avut adicţii, care au crescut pe străzi sau oameni care au ajuns să cunoască pe propria piele sisteme, legislații și condiții de detenție din diferite penitenciare ale Europei. Unii sunt incurabili, alții au ajuns să fie integrați de sistemele sociale din alte țări, au învățat să scrie și să citească, au o viață socială, au o locuință şi își ocupă timpul constructiv.”
În Amar ne sunt prezentate câteva povești ale unor hoți profesioniști, care își numesc profesia “artă” și care au pornit din același loc: strada.
Filmului reușește să empatizeze cu niște oameni care sunt, în cele din urmă, infractori. Poveștile lor despre furturi din buzunare în București, Madrid, Londra, Paris, Barcelona, și multe alte orașe europene aduc dinamism desfășurării documentarului și îți captează atenția. Iar lejeritatea cu care personajele povestesc despre numeroasele lor sentințe în pușcăriile de prin toată Europa, are efectul unui duș rece asupra spectatorului, care pătrunde, timp de 125 de minute, într-o lume atât de apropiată, dar, în același timp, invizibilă.
Filmul poate fi văzut la Astra Film Festival joi, pe 19 octombrie, la THALIA – Sala Mare – str. Cetății nr. 3-5, Sibiu, de la ora 19:30 și sâmbătă, 21 octombrie, la Promenada Mall – Cine Gold 7 – str. Lector nr. 1-3 A, Sibiu, de la 15:00.
Biletele sunt disponibile AICI.