Skip to content

Actrița Isabel Karajan, fiica celebrului dirijor Herbert von Karajan, va urca pe scena Ateneului Român alături de Filarmonica George Enescu

foto: isabelkarajan.com

Invitată specială a Forumului Cultural Austriac și a Filarmonicii George Enescu, actrița austriacă Isabel Karajan va participa la premiera mondială a lucrării compozitorului român Dan Dediu, „Kalte Gedichte” (Poeme reci) pentru actor şi orchestră, pe versurile marelui poet austriac Ernst Jandl.

Concertul va fi dirijat de Dirijorul Principal al Filarmonicii, Gabriel Bebeșelea, pe 7 și 8 aprilie, ora 19.00.

„Kalte Gedichte” (Poeme reci) pentru actor şi orchestră, pe versuri de Ernst Jandl a fost comandată marelui compozitor contemporan român Dan Dediu de către pianistul Daniel Ciobanu, aflat în rezidență la Filarmonica „George Enescu” din București.

Invitata specială a celor două seri este actrița Isabel Karajan, o specialistă a poeziei austriece. Aceasta este fiica celebrului dirijor Herbert von Karajan și va veni pentru prima dată în România.

Herbert von Karajan și familia sa (Isabel în dreapta)/ foto: instagram

La rândul său, Gabriel Bebeșelea este un obișnuit al scenelor austriece de concert, fiind stabilit la Viena.

Program

Dan Dediu

Kalte Gedichte (Poeme reci) pentru actor şi orchestră, pe versuri de Ernst Jandl – premieră mondială

Serghei Prokofiev

Concertul nr. 3, în do major, op. 26

Ludwig van Beethoven

Simfonia nr. 6, în fa major, op. 68, Pastorala

Dan Dediu (1967) a compus peste 150 de lucrări ce acoperă aproape toate genurile muzicale. Este profesor universitar doctor (din 2003) la Universitatea Națională de Muzică din București (pe care a condus-o între 2008-2012), unde predă compoziție, arta construcției melodice, curente, stiluri, limbaje și strategii componistice în muzica secolului 20.

Ernst Jandl (1925-2000) este unul dintre cei mai proeminenți poeți, traducători și eseiști austrieci. După ce a terminat liceul, și-a satisfăcut serviciul militar obligatoriu pe front începând cu 1943; a fost capturat și deținut într-o închisoare de război americană, de unde a fost eliberat în 1946.

Întors la Viena, a făcut studii de germanistică și de cultură și limbă engleză. A devenit profesor de limba engleză în 1949, carieră pe care a desfășurat-o până în 1979. În 1950, Jandl și-a scris teza de doctorat despre nuvelele lui Arthur Schnitzler. Din 1952, a fost publicat în mod regulat în reviste literare, iar din 1964 i-au apărut primele volume.

Isabel Karajan a făcut parte din ansamblul Teatrului Thalia din Hamburg, sub conducerea lui Jürgen Flimm, înainte de a fi invitată de George Tabori să se alăture legendarului său teatru „Der Kreis” din Viena.

Grație limbii sale materne, franceza, actrița a avut, de asemenea, ocazia de a lucra în teatrele franceze, primind angajamente la Paris la Théâtre National de la Colline și la Théâtre de la Tempête, dar și la Avignon, Adelaide, la Teatro Colón din Buenos Aires, la Schaubühne Berlin, la Münchner Kammerspielen și la Schauspielhaus Stuttgart.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *