Skip to content

A murit Milan Kundera, autorul ceh interzis de regimul sovietic și iubit de întreaga lume

Scriitorul ceh Milan Kundera a decedat la vârsta de 94 de ani, potrivit agenției Reuters, care citează Televiziunea Națională Cehă.

Printre cele mai cunoscut volume ale sale se numără “Viața e în altă parte”, “Insuportabile ușurătate a ființei” și “Cartea râsului și a uitării”.

Născut în orașul ceh Brno, Kundera a părăsit țara în 1975, după ce regimul sovietic i-a interzis toate cărțile în bibliotecile cehe pentru că a criticat invadarea sovietică a Cehoslovaciei din 1968. În 1979, cetățenia cehă i-a fost retrasă, pe când el se afla în Franța. A devenit cetățean francez în 1981, iar recent, în 2019, Cehia i-a redat cetățenia ca un act simbolic, de reparație morală.

Opere scrise în franceză: Jacques şi stăpânul său. Omagiu lui Denis Diderot, teatru; Arta romanului, eseu; Testamente trădate, eseu; Lentoarea, roman; Identitatea, roman; Ignoranţa, roman; Cortina, eseu în şapte părţi; O întâlnire, eseu

Deși a fost frecvent considerat favorit la câștigarea Premiului Nobel pentru Literatură, acest lucru nu s-a întâmplat în timpul vieții sale.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *