Skip to content
Ceau, cinema

A început Festivalul “Ceau, Cinema!” la Timișoara

foto: Ceau, Cinema!/ facebook

Aseară a început cea de-a opta ediție a festivalului „Ceau, Cinema!” la Timișoara. Între 15 și 18 iulie, cinefilii se vor putea bucura de filme românești.

„Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, „Otto Barbarul” (2020), debutul regizoarei Ruxandra Ghițescu, sau „Holy Father” (2020), al treilea documentar realizat de regizorul Andrei Dăscălescu sunt unele dintre filmele prezente în cadrul festivalului.

Filme din competiție

În competiția din anul acesta vor face parte trei documentare  („Noi împotriva noastră” – 2020, de Andra Tarara; „Casa cu păpuşi” – 2020, de Tudor Platon;  „Copii pierduţi pe plajă” – 2020, Alina Manolache) și trei lungmetraje de ficțiune („Spirala” – 2020, Cecilia Felméri; „Mia îşi ratează răzbunarea” – 2020, Bogdan Theodor Olteanu; „Otto Barbarul” – 2020, Ruxandra Ghiţescu).

Filmul câştigător al Trofeului „Răzvan Georgescu” va fi decis de un juriu format din trei reprezentanţi cunoscuţi ai sectorului cultural independent din Timişoara: Christine Cizmaş, co-fondatoare şi actoriță la teatrul Auăleu, Răzvan Cornici, membru al colectivului artistic Balamuc (loc de joacă ș-altele), şi Raluca Selejan, co-fondatoare a Librăriei La Două Bufniţe.

Proiecții speciale

Festivalul propune și o selecție de șase importante filme românești ale ultimului an, semnate de cineaști consacrați. În cadrul secțiunii „Focus Radu Jude”, vor fi proiectate filmul câștigător al Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), în prezența actriței Claudia Ieremeia și documentarul „Ieşirea trenurilor din gară” (2020), realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă, un film compus în întregime din fotografii de arhivă şi documente referitoare la Pogromul de la Iaşi din iunie 1941.

Tot în cadrul proiecțiilor speciale, se vor putea vedea și „Holy Father”, de Andrei Dăscălescu, la gala de închidere; „Lemn”, co-regizat de Monica Lăzurean-Gorgan; documentarul „Certitudinea probabilităţilor” (2021), de Raluca Durbacă, care va avea doua sa proiecţie.

În secțiunea de filme bănăţene, Ceau, Cinema! va prezenta în premieră documentarul timişorean „Swamp City” (2021), de Ovidiu Zimcea şi Bogdan Puşlenghea, în prezenţa realizatorilor şi a unora dintre protagonişti. Filmul este un studiu al scenei muzicale underground din Timișoara în primul deceniu după căderea regimului comunist.

Ateliere pentru copii și tineri

Secțiunea „Ceau, Junior!”, destinată copiilor de +6 ani, constă în colorarea unor ilustrații ale viitorului cinematograf de artă al orașului. Atelierul are loc în 17 și 18 iulie, de la ora 11:00, la Faber. Participarea la atelier este gratuită, iar înscrierea se face pe email (cu menționarea numelui și vârstei copilului, cât și un număr de telefon de contact), la adresa [email protected].

Tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani vor afla mai multe despre producție, actorie și regie în cadrul atelierului „Ceau, Cineva!”. Tutorii atelierului sunt actrița Ioana Bugărin, producătoarea Anda Ionescu și regizorul de filme documentare Andrei Dăscălescu.

Adolescenții vor avea întâlniri cu tutorii și vor putea vedea filmele la care au lucrat și care sunt incluse în programul festivalului. „Ceau, Cineva” este organizat prin programul „The Other Europe’s Cinema”, în parteneriat și cu sprijinul Asociației Culturale Contrasens.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *