Calcan Arthur Verona

A început demolarea casei cu graffiti de pe strada Arthur Verona

foto: Street Delivery București

Casa de la intersecția străzii Arthur Verona cu Dionisie Lupu, devenită cunoscută pentru calcanul cu graffiti pe care pictau cei mai cunoscuți artiști stradali din România, cu ocazia fiecărei ediții a festivalului Street Delivery București, va fi demolată.

Clădirea face parte dintr-o zonă istorică protejată, însă proprietarul a obținut autorizație pentru demolarea ei de la Primăria Capitalei, chiar la sfârșitul mandatului Gabrielei Firea.

Inițial, proprietarul primise încă din 2016, de la Directia pentru Cultură București, aviz pentru distrugerea casei și construcția unui bloc de 4 etaje. Prezentam pe atunci situația într-un material realizat pentru Știrile Pro tv.

Macheta din 2016 a noului proiect de pe Arthur Verona nr. 21

Azi, organizatorii festivalului Street Delivery au anunțat că a început demolarea și au publicat prima fotografie cu o parte a casei deja demolată.

Se distruge un colț de istorie. Zidul de pe Arthur Verona este un simbol al artei publice din București. Prezența lui a contribuit major la dezvoltarea scenei de street art din România. Zeci de artiști și-au lăsat aici urma, transformând zona într-un loc de pelerinaj pentru cei interesați de cultura urbană alternativă.

Acum, bucata asta de istorie e demolată pentru încă o dezvoltare imobiliară într-o zonă protejată. Dar ne-am asumat efemeritatea demersului nostru încă de la început. Vom continua să colorăm zidurile orașelor ca pe niște pânze de mari dimensiuni.”, a declarat pentru Cultura la dubă Cristian Neagoe, co-fondator Street Delivery.

Am stat de vorbă și cu unul dintre membrii Sweet Damage Crew despre importanța acelui loc și demolarea lui.

“Locul acela a fost pentru România unul dintre primele calcane de mari dimensiuni, acoperite cu graffiti. Locul acela e istorie. Cumva, dacă nu ai fost pe peretele ăla ca artist stradal în București, nu prea exiști.

Poate cel care va construi acolo va avea suficientă minte încât să înțeleagă importanța locului și să aloce spațiu pentru graffiti.” ne-a declarat artistul stradal Cage, de la Sweet Damage Crew.

Dacă noul complex, format din 3 etaje, la stradă și 4 etaje în spate, va fi realizat, zona va deveni și mai aglomerată, adică vom avea parte de opusul principiului Street Delivery, ca strada să fie redată oamenilor. Inclusiv arhitectul Șerban Sturdza a militat ani la rândul pentru transformarea străzii Arthur Verona într-o zonă pietonală.

De 15 ani, festivalul Street Delivery a închis strada Arthur Verona din capitală pentru mașini și a deschis-o pentru oameni. Picturile murale de pe calcanul casei de la nr. 21 atingeau subiecte de interes și reprezentau un manifest artistic.

Printre artiștii care și-au lăsat amprenta pe calcan se numără Saddo, Alex Baciu, IRLO, Pisica Patrata, Sweet Damage Crew, Lost Optics, Wanda Hutira , Graffette, ERPS, Obie Platon, KERO ZEN, Pren , Nom Crew, Sorina-Adina Vazelina, Girl Gang Oilers sau Cristian Darstar.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

3 thoughts on “A început demolarea casei cu graffiti de pe strada Arthur Verona”

  1. “Cumva, dacă nu ai fost pe peretele ăla ca artist stradal în București, nu prea exiști.“ ce flatulatie obosita. mai scoate-ti capul din propriul fund draga artistule:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *