Skip to content
Zone of interest film

“Zona de interes”, un film memorabil despre Holocaust, intră în cinematografele din România

  • by

„Zona de interes”, regizat de Jonathan Glazer, nominalizat anul acesta de 5 ori la Premiile Oscar, poate fi văzut, începând de azi, în cinematografele din România. Filmul arată într-o stilistică inedită unul dintre cele mai exploatate subiecte în cinematografie – Holocaustul, devenind poate unul dintre cele mai importante filme realizate pe acest subiect.

Producția a primit Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes și este considerată în presa de specialitate printre cele mai bune filme ale anului trecut.

Regizorul reușește să sugereze atrocitățile comise la Auschwitz prin contrastul dintre sunete terifiante și viața de vis pe care o duce familia comandantului lagărului, în casa ridicată chiar lângă zidul locului de exterminare. Pentru a crea cât mai realist grădina feerică în care se petrece o mare parte din acțiunea filmului, echipa de producție a plantat și construit de la zero peisajul floral, cu 4 luni înainte de debutul filmărilor.

Povestea este o adaptare după romanul lui Martin Amis cu același nume, publicat în România de Editura Pandora M în cadrul colecției Anansi. Cartea vorbește despre Paul Doll, comandatul fictiv al lagărului de la Auschwitz, dar Glazer aduce în film personajele reale. Filmul „Zona de interes” spune povestea comandantul lagărului de exterminare de la Auschwitz, Rudolf Höss (jucat de Christian Friedel), și soția sa, Hedwig (Sandra Hüller).

Înainte de filmări, regizorul Jonathan Glazer a lucrat timp de 10 ani la documentarea subiectului. A lucrat alături de o echipă care a citit toate volumele cu mărturiile supravieţuitorilor, ale grădinarilor sau servitorilor, căutând orice referinţă la familia Höss.

Filmările au avut loc chiar la Auschwitz, la 50 de metri de casa originală. Casa și grădina au fost reconstituite pe baza planurilor originale, iar simularea e cât se poate de precisă: distanța dintre casă și lagăr, dintre casă și coșul de fum, este exactă.

Din moment ce e vorba despre acest loc în mod specific, aveam nevoie să fiu acolo pentru a face un film despre el. Încărcătura pe care o are, ororile care s-au întâmplat acolo, și filmarea în proximitatea lui erau esențiale pentru mine. Proximitatea noastră şi proximitatea actorilor de acest loc şi îndoielile, temerile și sentimentele nerostite pe care le avea toată lumea din distribuție și din echipă cred că au contribuit la rezultat.”, a declarat regizorul Jonathan Glazer.

Naziștii SS numeau „Zona de interes” cei 40 de kilometri pătrați care înconjoară complexul de la Auschwitz, cel mai mare dintre lagărele de concentrare construite de naziști,  alcătuit din trei lagăre principale și aproape 50 de lagăre secundare.

Îmi amintesc că la prima dintre multele călătorii în Polonia, mă gândeam că nu pot face filmul dacă nu era nimic altceva decât întuneric. Și am întâlnit o femeie de 90 de ani care era acolo la vremea respectivă. Avea doisprezece ani și făcea parte din rezistența poloneză.

Mi-a povestit că ieșea și se ducea pe ascuns să hrănească în secret câțiva prizonieri, și nu a spus-o cu mândrie.  Era ceva ce trebuia să facă. Pentru ea, era natural în acele circumstanțe. Povestea ei mi-a rămas în minte și am simțit că este ceva sfânt; nu în sens religios. Dar ea se afla la capătul opus al spectrului, era lumina. Simțeam că pot face filmul.”

Filmul are 5 nominalizări la Premiil Oscar, la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet.

„Zona de interes” este disponibil în 40 de cinematografe din 20 de orașe din țară și este distribuit în România de Bad Unicorn. Programul AICI.

Listă de cinematografe și program: https://badunicorn.ro/film/zone-of-interest


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on ““Zona de interes”, un film memorabil despre Holocaust, intră în cinematografele din România”

  1. Pingback: "Oppenheimer" a câștigat 7 Oscaruri, Emma Stone - cea mai bună actriță în rol principal - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *