Peste 100 de persoane s-au adunat ieri în fața Ministerului Culturii din București, la o acțiune numită „Ziua supraviețuirii”, un protest al artiștilor independenți și lucrătorilor din sectorul cultural față de lipsa de sprijin din partea guvernului.
Evenimentul a marcat un an de când activitatea celor din domeniul cultural a fost suspendată din cauza pandemiei. Sectorul independent a avut cel mai mult de suferit, pentru că, în lipsa spectacolelor și evenimentelor, majoritatea artiștilor și spațiilor culturale au rămas fără resurse financiare.
În ciuda numeroaselor dezbateri care au avut loc pe acest subiect, Ministerul Culturii nu a reușit până în momentul de față să creeze o schemă de ajutor pentru sectorul cultural independent funcțională.
Pentru a marca pierderile pe care le-au suferit în acest an, artiștii au depus în fața instituției câte un obiect care are legătură cu arta lor și care și-a pierdut sensul în acest an. Pe trotuarul din fața instituției s-au strâns afișe de spectacol, premii UNITER, costume, păpuși, pantofi de dans și chiar un reflector.

„De luni de zile toate demersurile artiștilor independenților au rămas fără un răspuns complet. Nevoile sectorului sunt foarte multe, foarte variate și nu există un răspuns care să le acopere.
Ni s-a părut important să marcăm anul acesta de pierderi. Fiecare obiect reprezintă o pierdere pe care am suferit-o în perioada aceasta.”, a spus Mihaela Michailov, dramaturg, co-fondator al Centrului Educațional de Teatru Replika și organizatoare a evenimentului.
La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai Jandarmeriei și Poliției Române, care au încercat să-i convingă pe organizatori să mute locația evenimentului pentru că „blochează accesul în instituție.”. Răspunsul a fost simplu: „Ei ne-au blocat pe noi prima dată.”

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, nu a ieșit să stea de vorbă cu protestatarii.
Acțiuni similare au avut loc și în alte orașe din țară.
La Cluj, „Ziua supraviețuirii” a avut loc pe Bulevardul Eroilor. La baza scărilor Monumentului Memorandiștilor au fost depuse diverse obiecte printre care cărți, măști de spectacol, baloane, recuzită a spectacolelor, un scaun, o păpușă schelet – toate reprezentând sectorul cultural independent și nevoia acestuia de a fi susținut.

Unul dintre momentele care au marcat protestul a fost al lui Doru Taloș, actor și producător al teatrului independent Reactor de creație și experiment, care a dezbrăcat un costum din spectacolul Din viitorul apropiat (2014), în regia lui Cristian Ban.
,,Este un costum dintr-un spectacol drag mie și mi se pare oarecum ironic acel costum astăzi. În cel mai greu an de la debutul activității noastre din 2014 este primul an în care Primăria Cluj-Napoca nu mai lansează un call de finanțare pentru proiecte culturale.
Este primul an în care AFCN amână o sesiune de finanțare. Sesiunea care trebuia lansată la 1 martie nu este încă lansată. Pe noi nu ne ajută aceste promisiuni că lucrurile se vor rezolva.
Avem un spațiu pentru care plătim o chirie de 1700 de euro pe lună și cât timp nu avem proiecte deschise noi nu putem acoperi cheltuielile de întreținere și ajungem în tot felul de blocaje financiare.”
La Iași, protestul a avut loc în fața Primăriei. Este instituția cu care artiștii consideră că ar trebui să existe un dialog mai apropiat, ne spune Theodor Ivan, manager la Teatrul din Stejar, singurul teatru independent din Iași care a rămas activ.

,,M-am bucurat să văd că nu au fost doar actori, au fost și artiști plastici, dar în special au fost actori. Eu am depus o mască și totodată am oferit niște încălțăminte dintr-un spectacol, unul dintre cele mai longevive spectacole de teatru independent din Iași – spectacolul „Undeva aproape” în regia lui Ovidiu Ivan.
A avut premiera în februarie 2014 și anul trecut, când a început toată nebunia, a trebuit să anulăm spectacolul programat.
A fost un an extrem de interesant. Practic, ca să nu fiu obligat să închid și să îmi pot plăti în continuare chiria, deși nu mai aveam activitate în teatru, a trebuit sa lucrez în alte domenii.
Lucram ziua ca livrator la o aplicație de livrări și noapte barman, dar spre bucuria mea nu a fost degeaba. Am reușit să nu închid teatrul de tot și în ianuarie am scos patru premiere și publicul s-a bucurat sa revină din nou la teatru.” spune Theodor Ivan, managerul si fondatorul Teatrului din Stejar.
Protestul a fost marcat de asemenea în Timișoara și Târgu Mureș.
Organizatorii evenimentului, Asociația Transsectorială a Independenților din Cultură, ne-au transmis că au în plan să continue acțiunea prin evenimente care vor viza și alte instituții responsabile, cum ar fi Primăria București.