Skip to content

Yves Saint Laurent va fi celebrat simultan de 6 muzee pariziene. Creațiile sale și operele care l-au inspirat vor fi expuse la Luvru și la Centrul Pompidou.

La doar 26 de ani, Yves Saint Laurent prezenta pe 29 ianuarie 1962 prima sa colecție personală. Acum, la 60 distanță, celebrul creator de modă francez va fi celebrat printr-un eveniment cultural special, care se va desfășura simultan în 6 muzee importante din Paris: Luvru, Centrul Pompidou, Musée d’Orsay, Muzeul de Artă Modernă, Muzeul Picasso și Muzeul Yves Saint Laurent.

Sub numele Yves Saint Laurent aux musées, expoziția va reuni, începând cu 29 ianuarie 2022 și până pe 18 septembrie, obiecte și schițe din istoria casei de modă și opere de artă care l-au inspirat pe designer, printre care picturi de Picasso, Claude Monet, Piet Mondrian, Matisse sau textele lui Marcel Proust.

Expoziția extraordinară va celebra cariera unuia dintre cei mai importanți designeri vestimentari ai secolului 20 și este considerată un eveniment cu totul aparte în lumea culturală pariziană, fiind implicate cele mai importante muzee simultan.

Muzeul Yves Saint Laurent va reconstrui cronologic istoria casei YSL prin elemente specifice fiecărei perioade. Vor fi dezvăluite schițe nemaivăzute și arhive importante de fotografie, materiale și ținute.

Yves Saint Laurent la Casa Dior, 1957/ foto: Muzeul YSL

Muzeul Luvru va aduce în atenția vizitatorilor pasiunea lui Yves Saint Laurent pentru aur și pentru culoarea auriu, reunind opere celebre și obiecte de artă decorativă care l-au inspirat pe designer.

Centrul Pompidou va pune accentul pe modernitatea stilului YSL și pe nevoia sa constantă de a răspunde nevoilor fiecărei perioade. În centrul atenției se vor afla două lucrări representative pentru YSL – tabloul lui Mondrian Compoziție în roșu, albastru și alb și rochia creată de designer drept omagiu pentru Piet Mondrian.

Piet Mondrian, Compoziție în roșu, albastru și alb II/ foto: Jacques Faujour
Rochia de cocktail scurtă YSL, inspirată de Mondrian/ foto: Nicolaes Matheus

Muzeul de Artă Modernă se va concentra pe jocul de culori, lumini, materiale și ritmuri, construind un univers teatral reprezentativ pentru YSL. Acesta a realizat costume pentru spectacole de teatru și pentru filme, îmbrâcând pe platourile de filmare unele dintre cele mai frumoase femei din cinematografie: Sophia Loren, Claudia Cardinale, Catherine Deneuve sau Romy Schneider.

Sophia Loren în filmul Arabesque, rochie de YSL/ foto: Stanley Donen Films/ AFP
Catherine Deneuve în filmul La Sirène du Mississippi, creație YSL/ foto: Les Films du Carrosse

Muzeul Picasso va explica publicului influența lui Pablo Picasso asupra lui Saint Laurent, prin alăturări ale lucrărilor pictorului spaniol cu cele ale lui YSL, în timp ce Musée d’Orsay va explora influența lui Marcel Proust, cu ambiguitatea între genurile masculin și feminin, care s-a regăsit în colecțiile Saint Laurent.

Pablo Picasso, Portretul lui Nusch Eluard (1937)/ foto: Adrien Didierjean
Sacoul YSL inspirat de Picasso/ foto: Nicolas Matheus

ISTORIC

Yves Saint Laurent a început să creeze haine încă din copilările, pentru păpușile surorilor sale. La 17 ani se înscria deja la Federația Franceză a Creatorilor de Modă, unde un editor al revistei Vogue i-a făcut cunoștință cu Christian Dior, celebru la mijlocul anilor 50.

După ce a văzut câteva dintre schițele sale, Dior l-a angajat pe Yves Saint Laurent (21 de ani) pe loc, ca designer principal al casei Dior. În scurt timp, Christian Dior l-a numit pe tânărul designer drept urmașul său. Câteva luni mai târziu, Dior a murit la doar 52 de ani.

La Casa Dior, YSL a creat una dintre piesele sale de referință, rochia trapez, care l-a propulsat în atenția presei de specialitate din toată lumea.

Rochie trapez, YSL

În 1960, Saint Laurent s-a înrolat în armata franceză în timpul războiului algerian pentru independență, iar finanțatorii Dior l-au demis în absență. YSL a dat în judecată Dior și a câștigat procesul, dar nu s-a mai întors acolo, ci a decis să pună bazele propriei case.

Printre muzele sale eterne s-a numărat actrița franceză Catherine Deneuve, creând special pentru ea nenumărate ținute, atât pentru evenimente, cât și pentru filme. Pe cei doi i-a legat și o prietenie care a durat până la finalul vieții designerului.

Catherine Deneuve și Yves Saint Laurent/ foto: Getty Images

Acesta a decedat în 2008, la vârsta de 71 de ani, iar la înmormântarea sa au participat numeroase personalități, printre care președintele Franței, Regina Iranului sau Catherine Deneuve.

În 2019, actrița a scos la licitație ținutele sale YSL, încasând pe ele aproape 1 milion de euro.

În schimb, o altă licitație care a avut loc după moartea designerului a adus în atenția lumii colecția sa personală de artă, vândută în total pentru 210 milioane de euro.

Printre vârfurile licitației, alături de o lucrare semnată de Matisse, a fost sculptura lui Constantin Brâncuși, Madame L.R., care fusese departe de ochii publicului zeci de ani. Aceasta a fost vândută pentru 29,1 milioane de dolari.

Brâncuși, Madame L.R.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *