27 de ani de la lansarea primului album Wu-Tang Clan. Schimbarea la față a culturii hip-hop

9 Noiembrie 1993 – Wu-Tang Clan lansează primul album al lor – Enter the Wu-Tang (36 Chambers) și schimbă fața Hip-Hop-ului pentru totdeauna.

Contextul:

Se încheie ceea ce mulți numesc “The Golden Age of Hip-Hop” – a doua parte a anilor ’80, dominată de Big Daddy Kane, Rakim, Run DMC, KRS One, Public Enemy. Fanii genului sunt în căutarea unui sunet nou. 2Pac domina urechile ascultătorilor cu două albume, Dr. Dre tocmai lansase The Chronic.

Staten Island – al cincilea cartier al New York-ului, cu o rată a criminalității ridicată și un nivel al sărăciei dezolant – considerat cartierul uitat al New York-ului, în plină epidemie de crack cocaine, a reprezentat spațiul în care s-a născut trupa. Logo-ul lor a devenit unul dintre cele mai ușor de recunoscut din lume.

La lansarea albumului, trupa avea deja un “single”. Ghilimelele se datorează sound-ului opus unui single standard al vremurilor. Protect Ya Neck suna ca și cum fusese înregistrat într-un lift în funcțiune dintr-un bloc vechi. Hype-ul pentru Wu-Tang era foarte mare.

Mastermind-ul trupei și, implicit a albumului este RZA, care a produs instrumentalele tuturor pieselor de pe album și a mixat întregul proiect. RZA a atras alături de el pe GZA, Ol’ Dirty Bastard, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa, Cappadonna și a creionat un plan în care fiecare membru al trupei poate să semneze contract cu orice casă de discuri dar trupa va rămâne mereu prioritară.

Astfel, albumul e variat în ce privește versurile și vocile rapperilor. Unitatea e dată de sound-ul original al instrumentalelor lui RZA, inspirate de lumea filmelor cu Kung-Fu. Într-un fel, ei au popularizat conceptul de street-rap.

TOT ce a apărut în sfera muzicii rap, mai ales în New York, de la Wu-Tang până în prezent, a fost influențat într-o oarecare măsură de ei.

Brand-ul Wu Wear a devenit instant extrem de popular în toată lumea. Fiecare membru al trupei are cel puțin încă două porecle pe lângă numele de scenă (Ghostdini, The Chef, The Rebel INS, Golden Arms, The Genius, The Abbot, etc.). Pentru o înțelegere mai bună a cât de importantă e partea aceasta, un fan a făcut un site “Wu Tang name generator” pe care Donald Glover l-a folosit în traseul lui spre a deveni Childish Gambino.

Concluzia:

Cultura Hip-Hop poate fi împărțită în doua ere: Înainte de Wu-Tang și după Wu-Tang. Nu doar în ceea ce privește muzica.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *