Voicu Rădescu, fondatorul Green Hours, a decedat la 65 de ani

Voicu Rădescu, fondatorul primului teatru independent din România, Teatrul Luni de la Green Hours, a murit astăzi, la vârsta de 65 de ani. Deocamdată nu sunt cunoscute cauzele decesului.

Mesajul „Thank you for all the jazz, Voicu” și versurile lui Daniel Popa – “Orele sunt verzi / Dar timpul e color blind. / Vine nechemat.”- au fost postate pe pagina de Facebook a localului de jazz Green Hours, înființat de Rădescu.

Mai multe personalități și-au exprimat deja regretul față de dispariția omului de cultură. Regizorul Radu Afrim își amintește cât de importantă a fost prezența lui Voicu Rădescu în viața sa atunci când a ajuns în București:

“A plecat Voicu Rădescu fondatorul teatrului de la Green Hours, singura uşă care mi s-a deschis când am ajuns la începuturi în Bucureşti. Am locuit într-o cămăruţă în podul fostei lui case de pe  bulevardul Dacia. Apoi, pentru că nu prea aveam cum sa plătesc chiria, am făcut şi al doilea spectacol tot la teatrul lui Voicu. Şi n-am plătit nicio chirie. Vorbesc de prima parte a  anilor 2000. Era locul cel mai cool al acelor timpuri, dacă veneai din Cluj evident nu-ti puteai dori altceva decât un loc alternativ ca Green-ul.

Am vorbit cu Ada Milea zilele astea despre Voicu, despre cât de mult a făcut el pentru teatrul contemporan de la noi, pentru teatrul cu mesaj social dar şi pentru formulele experimentale. Stiam şi m-am bucurat că s-a întors Maria (prietena lui solară din acele timpuri, pictoriţa de icoane de azi) din Roma să-l îngrijească în ultima lui perioada, eram la curent cu eforturile Liei Bugnar de a fi alături de el şi de a strânge bani pentru îngrijiri fără ca el să afle. Mi-l amintesc pe Voicu râzând la spectacole, agitat printre clienţii care se călcau în picioare să intre la show, făcând loc fiecăruia în parte. Ultima dată  l-am văzut de la depărtare în sala mare de la TNB la Pădurea spânzuraţilor. Îţi mulţumesc, Voicu pentru că şutul în fund pe care l-am primit atunci de la un teatru din Ardeal s-a transformat într-o şansă pe care mi-ai dat-o tu, dincolo de Carpaţi. Drum lin!”

„Voicu Rădescu a fost unul din idealiștii ăia care fac ca lumea să pară că are speranță, că există niște valori care se ridică deasupra mărunțișurilor care ne guvernează viețile”, a scris Tudor Chirilă pe pagina personală de Facebook.

Voicu Rădescu, creatorul celui mai vechi club de jazz din țară și al primului teatru independent din România, a fost desemnat anul acesta, în martie, cetăţean de onoare al Bucureştiului.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *