foto: Festivalul Enescu 2019, Cătălina Filip
Organizatorii Festivalului Internațional George Enescu au anunțat azi, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc online, programul festivalului și condițiile în care acesta ar putea avea loc.
La conferință a participat și Col. Dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului de Vaccinare.
“Soluția este legată de vaccinare, avem peste 1.200.000 de români vaccinați, peste jumătate sunt vaccinați deja cu a doua doză. Ne dorim să începem cât mai curând etapa a 3-a de vaccinare, facem tot posibilul pentru ca acest festival să aibă loc. Cu tot ce putem noi, vom sprijin acest festival.”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a întărit și el ideea “Desfășurarea acestui festival, brand de țară, depinde de evoluția pandemiei și de campania de vaccinare.”.
Directorul artistic, Vladimir Jurowski, a făcut apel la autoritățile române pentru ca ediția de anul acesta a Festivalului Enescu să aibă loc.
“În aceste vremuri, lumea are nevoie de frumusețe, de muzică, de cultură. Lumea are nevoie de Festivalul Enescu. De aceea, fac apel la toți factorii implicați, autorități, sponsori, organizatori, public, să facă tot posibilul pentru ca acest festival să aibă loc.
De asemenea, e importantă implicarea publicului. Dacă publicul va sta acasă, de teamă, dacă nu va cumpăra bilete, atunci totul va fi în van.“, a declarat Vladimir Jurowski.
La 140 de ani de la nașterea compozitorului român, ediția de anul acesta ar urma să aibă un program aparte.
“Va fi programul cu cele mai multe interpretări ale operei lui George Enescu. Apoi, se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Igor Stravinski și am considerat esențial să aducem publicului lucrări ale sale, unele niciodată interpretate în România. Vom lucra în acest sens cu pianiști români și cântăreți români și ruși.
De asemenea, vom avea cele mai mari orchestre britanice la București.
Vom acorda o atenție deosebită și muzicii contemporane. Unul dintre cei care a fost de acord să dirijeze muzică contemporană este Sir Simon Rattle.
Trebuie să fim conștienți cu toții că, dat fiind că trăim într-o pandemie, programul festivalului nu e bătut în cuie, el se poate modifica pe parcurs. Nu putem să știm exact cum vor evolua lucrurile, fiecare săptămână aduce informații noi, fiecare țară are situații diferite, prin urmare și noi trebuie să fim pregătiți pentru schimbări. Așadar, acest program este un draft, o schiță.“, a mai spus Jurowski.
De cealaltă parte, directorul executiv al festivalului, Mihai Constantinescu a afirmat că în situația în care evoluția pandemiei va fi asemănătoare cu ceea ce trăim în prezent, adică Bucureștiul va fi în scenariul roșu, nu va solicita derogări de la autorități.
„Nu vom cere redeschiderea sălilor dacă incidența va fi de peste 3/1000, nu vrem să sărim peste lege, vrem doar să putem organiza festivalul, respectând regulile. Sperăm ca lucrurile să stea mai bine până atunci, datorită vaccinării. Sperăm ca artiștii să intre vaccinați pe scenă, sunt convins că domnul colonel Gheorghiță ne va ajuta în acest sens și mai e suficient timp până atunci”, a declarat Mihai Constantinescu.
În scenariul optimist, biletele ar urma să fie puse în vânzare în luna iunie, în sistem de loterie.
„15 iunie ar fi ultima dată când vom pune în vânzare biletele, fiindcă după aceea lumea își cheltuie banii în concedii.”, a mai spus directorul executiv al festivalului. Detalii puteți afla din interviul acordat de acesta pentru Cultura la dubă.
Festivalul Internațional George Enescu ar urma să aibă loc anul acesta, începând cu luna septembrie, timp de 4 săptămâni. Pentru organizarea lui, Ministerul Culturii alocă aproximativ 10 milioane de euro.