Skip to content

Vali Dobrin, tânărul care organizează tururi de street art în București

foto: Adelina Miron

De trei ani, Vali Dobrin este un promotor al artei stradale din București.

După ce a participat la un tur ghidat de artă stradală în Berlin, în 2018, s-a întors în țară cu dorința de a face un proiect similar și a creat Alternative Bucharest, „al doilea copil” al său.

Și-a dorit ca experiența și cunoștințele pe care le oferă să fie accesibile oricui, în special localnicilor, astfel că nu a impus un tarif standard pentru tururile lui, ci i-a lăsat pe participanți să ofere orice sumă doresc, dacă doresc, așa cum a văzut că se practică în Berlin.

Primul tur l-a organizat în mai 2019 și a fost unul pilot, la care și-a invitat doar prietenii. Feedback-ul pozitiv l-a încurajat ca următoarea săptămână să organizeze un alt tur, pe care l-a făcut public pe Facebook pentru ca oricine să poată participa. O singură persoană a venit – un ghid turistic din București.

Vali Dobrin/ foto: Adelina Miron

„Am fost puțin dezamăgit, dar mi-am dat seama că trebuie să lucrez mai mult la promovare”, spune Vali Dobrin.

A început să distribuie flyere în hoteluri și în cafenele și să își îmbunătățească vizibilitatea pe Facebook. Turul a crescut încet, de la trei la cinci și apoi la zece participanți, până la un maxim de 50 de participanți pe 8 martie 2020.

„Soția mea era undeva mai departe și nu îi venea să creadă. Număra oamenii, eu zâmbeam întruna”, povestește el cu un surâs pe chip.

Vali Dobrin le arată turiștilor fotografia cu Brâncuși, iar în spatele său se află portretul lui Brâncuși, realizat de artistul portughez Vhils pe zidul UNARTE
Vali Dobrin le arată turiștilor fotografia cu Brâncuși, iar în spatele său se află portretul lui Brâncuși, realizat de artistul portughez Vhils pe zidul UNARTE

Punctul culminant al proiectului a coincis cu izbucnirea epidemiei, astfel că a fost nevoit să rărească întâlnirile cu entuziaștii de artă stradală.

Tururile organizate de Vali Dobrin sunt bogate în informație și complexe. El știe acum poveștile tuturor lucrărilor pe care le-a inclus în traseu, dar spune că a început acest proiect cu puține cunoștințe despre arta stradală bucureșteană.

Vali Dobrin/ foto: Adelina Miron

Turul începe în Piața Revoluției. Participanții se adună lângă „Memorialul renașterii” și îl ascultă pe Vali Dobrin vorbind despre unele dintre construcțiile arhitecturale emblematice ale Bucureștiului, care se află în zonă: Biblioteca Universitară Centrală Carol I, Hotelul Athénée Palace Hilton, Palatul Regal și Biserica Kretzulescu.

În cele trei ore și jumătate pe care le petrec la turul său, interesații de artă stradală descoperă că muralele nu sunt singura formă de exprimare artistică ce decorează străzile Capitalei.

„În principal arta murală este cea care atrage cel mai mult când vine vorba de artă stradală.”

“Oamenii asta văd și sunt mulți care nu fac distincția asta și consideră că artă stradală e doar artă murală, fiind mai puțin pregătiți, neștiind de stickere, paste up-uri și stenciluri, neavând idee că și graffitiul e o formă de artă, dacă știi să cauți și știi să interpretezi”, spune Vali Dobrin.

Lucrare realizată din stickere la J’ai Bistro/ foto: Adelina Miron

Sweet Damage Crew, Pisica Pătrată, ERPS și Robert Obert sunt doar câțiva dintre artiștii ale căror lucrări pot fi văzute la tur.

Vali Dobrin este pasionat de stickere, ceea ce l-a determinat să organizeze anul acesta un festival dedicat lor – Bucharest Stickerz Fest, împreună cu artistul John Dot S. „Este o formă de artă stradală care nu primește destulă atenție”, consideră el.

A lansat un apel internațional către artiști, în care le-a cerut să trimită stickere realizate de ei. Peste 600 au acceptat. La prima ediție a festivalului, în luna iunie, au fost organizate două workshop-uri de realizat stickere și o intervenție artistică prin care a fost ”bombardată” cu stickere terasa localului „J’ai bistro”.

Numărul uriaș de stickere primite de la artiști, de ordinul zecilor de mii, l-a determinat să organizeze și o a doua ediție, în luna iulie, la Fabrica Grivița.

Alternative Bucharest Sticker Collab este un alt proiect demarat de Vali Dobrin care are la bază stickerele. Cu banii din donațiile de la tur, acesta comisionează artiști locali să interpreteze în stilul propriu logoul Alternative Bucharest, desen care, apoi, devine sticker.

30%, lucrare realizată din stickere/ foto: Adelina Miron

Când Senatul Universității Naționale de Arte din București a decis că instituția va deține 70% din drepturile de autor asupra lucrărilor realizate de studenți în perioada școlarizării, pe când studenții primesc doar 30%, Vali Dobrin și Dragoș Andrei, fondatorul galeriei Să fiți cuminți, au realizat o intervenție artistică prin care și-au manifestat susținerea față de studenți: pe unul dintre pereții pasajului care conduce către Teatrul Apollo 111 se află acum, făcută exclusiv din stickere, lucrarea prin care este reprezentat procentul alocat studenților din munca lor – 30%.

Tururile de street art organizate de Vali Dobrin au loc în fiecare duminică. Programul poate fi urmărit pe pagina de facebook Alternative Bucharest.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *