Skip to content
Untold

Untold va avea loc între 5-8 august 2021. Vaccinarea și testarea rapidă – cele două soluții cheie pentru organizarea marilor festivaluri

Untold, cel mai mare festival din România ca număr de spectatori, a anunțat azi că ediția din 2021 va avea loc între 5 și 8 august la Cluj. Organizatorii se bucură de un număr uriaș de abonamente și bilete deja cumpărate de fani pentru ediția din 2020, care vor fi raportate pentru 2021.

95% dintre cei care aveau bilete cumpărate le-au tranformat în Anytime Tickets. Dar Untold va pune în vânzare și o nouă serie de bilete și abonamente.

Ediția Untold 2021 se va desfășura pe 10 scene, pe care vor urca artiști internaționali și români. Festivalul va fi promovat sub mesajul #lookingforward.

Totuși, chiar dacă România va reuși la anul să stopeze răspândirea noului Coronavirus, nimic nu va mai arăta ca înainte. Marile festivaluri vor depinde de vaccinarea în masă, precum și de testarea rapidă înainte de accesul la eveniment.

Despre toate acestea am stat de vorbă cu Edy Chereji, directorul de comunicare Untold și Neversea.

Anunțarea datelor unui festival de asemenea amploare precum Untold ar putea părea o nebunie în vremurile pe care le trăim. Totuși, ce vă face să credeți că va fi posibilă organizarea festivalului la anul, după acest an de pauză?

În primul rând, avem o datorie față de zecile de mii de oameni care au cumpărat abonamente pentru ediția din 2020 și care au fost alături de noi transformându-le în Anytime Tickets. Acești oameni așteaptă cu speranță veștile bune pentru anul 2021, iar o astfel de veste bună este și faptul că UNTOLD 2021 se va întâmpla în perioada 5-8 august.

În al doilea rând, eu cred că vara anului viitor nu are cum să ne prindă în aceeași situație ca vara anului 2020. În vara anului 2020 nu știam ce se întâmplă cu toată lumea asta, nu aveam predictibilitatea de la o lună la alta, speranța unui vaccin era proiectatată abia pentru finele anului, etc.

Pentru anul 2021 există, în primul rând, vestea bună dată de marii jucători din domeniul farmaceutic, că va exista un vacccin disponibil chiar de la începutul anului.

Apoi s-a avansat mult pe zona de testare rapidă, avem soluții de testare cu răspuns aproape instantaneu și există semnale că această atenție asupra testării rapide și masive va beneficia de o atenție și mai mare în perioada următoare, testarea rapidă și masivă, înainte de a intra nu doar la un festival, dar și la un spectacol de teatru sau cinema sau la restaurant, etc, va fi cu siguranță o componentă foarte importantă în soluționarea pandemiei.

Oricum, viața noastră va reveni la normal nu datorită unei singure soluții, gen vacccin sau testare sau distanțare socială, ci eu cred că va fi un cumul de factori din toți cei menționați mai sus.

Și ca ultim argument, de ce suntem încrezători pentru 2021, ar fi și faptul că dacă în acest an nu aveam predictibilitate prea mare, iată că, pentru 2021 ne bucurăm de atenția guvernului, prin schema de ajutor de stat care are menirea să restarteze întreaga industrie de evenimente.

În plus, alături de alți organizatori de evenimente, am început să lucrăm cu autoritățile centrale în grupuri de lucru menite să ne ajute să ne pregătim din timp, cu toate măsurile necesare astfel încât anul viitor să putem organiza evenimente de mari dimensiuni, în deplină siguranță.

Untold 2019/ foto: Untold

Ce riscuri veți lua acum în calcul?

Ca după 1 an de pauză, fără evenimente, fără distracție în gașcă, numărul celor care își vor dori să ajungă la UNTOLD să depășească cu mult capacitatea pe care o poate acomoda festivalul. (râde)

Bun, sunt și realist, oricât de optimist sunt și oricât de mult îmi place să mă încarc cu energia oamenilor pozitivi, sunt conștient că vara anului 2021 nu va însemna o revenire la normalitate în proporție de 100%. Și spun asta punând cap la cap mai multe surse credibile, care spun că într-adevar din primăvara anului 2021 vom începe să ne îndreptăm spre normalitate, însă procesul până la vindecarea totală va fi unul de peste 6 luni.

Dar asta nu înseamnă că nu ne vom relua viața obișnuită, ci din contră, cu toate argumentele menționate mai sus, avem toate motivele să ne pregătim pentru a ne relua viața cu pași mai mari sau mai mici, spre normalitate.

Un risc pe care aș vrea să îl menționez este acela că unii oameni să fie tentați să se informeze din surse dubioase, să nu verifice informația cu specialiștii și să apară sau să se mențină tot felul de teorii ale conspirației vis a vis de fiecare pas înainte pe care îl fac știința și medicina în vindecarea pandemiei.

Inevitabil, unii oameni vor fi atrași de zona asta, unii vor fi poate foarte vocali și atunci noi vom fi nevoiți să ne asumăm rolul de formatori de opinie, așa cum am făcut-o și în această perioadă, când am îndemnat oamenii să respecte măsurile de bun simț cum ar fi purtatul măștii în spațtii publice, distanțare socială, etc.

Aveți mai multe planuri de acțiune? Plan A, plan B, etc?

Legat de Untold și Neversea avem un singur plan: acela că vom organiza evenimentele noastre, conform tuturor așteptărilor, fără să facem rabat, evident respectând toate măsurile de siguranță care se vor impune, pentru evenimentele de mari dimensiuni.

Separat de cele două proiecte, avem alte proiecte de pregătit sau de anunțat, la fel cum am avut și în acest an, tocmai pentru a suplini o bucată din activitatea noastră.

Însă la momentul actual, toată industria de evenimente din întreaga lume se pregătește pentru o vară cu evenimente, cu multă speranță.

“Dacă însă, Doamne ferește, lucrurile vor sta altfel decât așa cum se preconizează în prezent, sunt sigur că semnalele vor aparea din timp și atunci, la fel cum am făcut în acest an, ne vom reașeza din mers.”

Dar nici nu putem aștepta până în momentul în care am avea o certitudine de 100% că totul va decurge normal, fiindcă nimeni nu poate oferi această certitudine, iar asta ar însemna să nu facem nimic. Iar pentru noi, nimic nu există.

Edy Chereji, director de comunicare Untold și Neversea

Luați în calcul inclusiv o variantă de festival cu un număr restrâns de spectatori și distanțare?

Experiența Untold înseamnă zeci de mii de oameni la un loc, experiența unui festival înseamnă prieteni care merg împreună acolo.

“Dacă toate lucrurile vor merge în direcția bună așa cum menționam mai sus, că vaccin, că testare rapidă, că imunizare naturală, nu avem niciun motiv să ne așteptăm la un festival cu mai puțini oameni.”

Edy Chereji, directorul de comunicare Untold și Neversea

Cum ar putea arăta un Untold în al doilea an al pandemiei? Cu măști? Cu culoare pentru spectatori?

Mă aștept să arate ca un loc sigur. Cel mai sigur loc, inclusiv din perspectiva Covid-19. Încă o dată, dacă se vor pune în practică toate lucrurile menționate deja, festivalul va fi un loc foarte sigur.

La fel cum va fi sigur să mergi și la un restaurant sau la mall. Bineînțeles, dacă autoritățile vor considera că sunt necesare măsuri suplimentare, precum locuri de dezinfectat mâini, număr suplimentar de toalete, nu știu, orice în zona asta, bineînțeles că noi ne vom adapta.

Cum comentezi schema de ajutor financiar pentru sectorul cultural, anunțată de guvern?

“Cred că industria organizatorilor de evenimente, de orice fel, a fost cea mai lovită industrie nu doar în România, ci în întreaga lume, deoarece noi am fost puși pe pauză, nu parțial, nu câteva luni, ci în totalitate pe o perioadă de mai bine de 1 an, dacă luam în calcul lockdown-ul din martie și faptul că noi vom putea organiza primele evenimente în iulie 2021.”

Pe de altă parte, noi generăm venituri substanțiale și la nivel de impozite pe care le încasează statul român, generăm zeci de milioane de euro infuzie de capital în comunitatea locală și la Cluj și la Constanța, prin oamenii pe care îi aducem în localitate și care cheltuie acolo și, nu în ultimul rând, promovarea internațională pe care o aduce României, care nici nu poate fi cuantificată în sume.

Deci da, ținând cont de aceste lucruri, ținând cont de faptul că și în alte țări din Europa, guvernele s-au implicat și au salvat toate industriile creative și de enterntaiment, cred că este necesar ca acest ajutor să fie pus în scenă și în România.

Toți cei implicați în această industrie trebuie sprijiniți, de la organizatori, artiști, personal tehnic, specialiști, voluntari, toți cei care pun umărul la existența acestui sector trebuie sprijiniți.

Ce fel de sprijin ați primit până acum de la stat?

Noi suntem organizați într-un grup de firme și avem aproximativ 90 de oameni care lucrează permanent în echipa Untold. În funcție de context, am putut accesa, în unele cazuri, ajutor de stat pentru șomaj tehnic, ne-am înscris și noi pe lista pentru granturi IMM, la care toată lumea așteaptă răspunsuri, și, bineînțeles, privim cu speranță la schema de ajutor de stat anunțată în această toamnă de către guvern pentru sectorul cultural, schema de ajutor e similară cu cele anunțate în prealabil pentru turism, horeca, media.

Untold 2019/ foto: Untold

Pe lângă partea financiară, foarte important este faptul că autoritățile au înțeles că avem nevoie și de consultări din timp, pentru a ne putea pregăti corespunzator și avem deja grupuri de lucru în acest sens la care participă reprezentații organizatorilor de evenimente și reprezentanți ai autorităților.

Ce înseamnă contractarea artiștilor în condițiile actuale? Puneți clauze speciale, de pandemie, în cazul în care nu veți putea organiza festivalul din motive obiective?

Artiștii sunt de aceeași parte a baricadei ca și noi. Problemele pe care le avem noi le au și ei și viceversa.

Astfel că încă din primăvara acestui an, când se preconiza incertitudinea asupra verii, artiștii au fost înțelegători, au fost deschiși și și-au anunțat dorința de a onora invitațiile cu prima ocazie.

Practic, la nivel mondial, cam toată industria nu a anulat evenimentele, ci le-a reprogramat pentru 2021.

Dar există încredere și susținere din ambele părți, ca dovadă proiectele speciale făcute de noi în care am lucrat cu artiști din țară și din străinătate și ne-am ajutat, fie artiști care au făcut acțiunile lor și pe care și noi le-am promovat, cum a fost show-ul digital de strângere de fonduri, realizat de David Guetta, în această vară.

Cum a reacționat publicul vostru în acest an? Înțeleg că cei mai mulți nu și-au cerut banii înapoi pe bilete.

Avem parte de un public extraordinar. Peste 95% din cei care au cumpărat abonamente la Untold și la Neversea au ales Anytime Tickets și ne-au arătat susținerea lor. E o dovadă de încredere, iar pentru acești oameni avem obligația să ne străduim să facem tot ce depinde de noi pentru a avea festivaluri în 2021.

Untold 2019/ foto: Untold

Voi v-ați implicat și în foarte multe cauze sociale. De ce ați făcut-o?

Am făcut-o fiindcă avem datoria asta, de a fi model pentru cei care ne urmăresc, mare parte dintre ei fiind tineri.

Trăim într-o societate în care sistemul de valori nu este unul unitar, tinerii au dificultăți în a își putea crea modele, exemple și atunci noi, prin ceea ce facem, nu putem să le vorbim doar despre distracție, ci trebuie să ne asigurăm că avem și noi o contribuție la dezvoltarea lor, frumoasă, corectă, fiindcă am vrea ca tinerii de azi care vin la festival să crească într-un mediu sănătos, să fie părinții tinerilor de mâine care vor veni la Untold 2050 (zâmbește).

Iar aici, cu mediul sănătos, am putea discuta ore în șir, de la educație până la sănătate, despre ce ar însemna să fie un mediu sănătos.

Donare de sânge în cadrul campaniei Blood Network/ foto: Untold
Donare de sânge în cadrul campaniei Blood Network/ foto: Untold

Veți continua să sprijiniți în vreun fel sistemul medical din România?

Bineînțeles, vom continua să sprijinim în primul rând oamenii. Fiindcă eu cred că noi sprijinim în primul rând oamenii. Sistemul, că medical, că educațional, este doar forma organizată în care ne putem aduce și noi contribuția.

Dar gândul ne este tot timpul la oameni. Iar acolo unde nu există un sistem, îl inventăm singuri.

Exemplu – acțiunile de donare alimente pentru familiile din mai multe sate izolate din Apuseni, acolo unde am mers și în primăvară, de două ori, și am mers și acum 1 săptămână, și unde ne-am organizat noi intern, plus câțiva oameni pasionati de offroad cu mașini de teren, și cu ajutorul unui lanț de hypermarketuri, le-am făcut oamenilor o mică bucurie. Dar nici nu vă închipuiți cât de mare, pentru ei.

Acțiune socială Untold/ foto Untold

Ce ar însemna pentru voi cel mai negru scenariu, în care nu se vor putea organiza festivaluri de amploare nici la anul?

“Cel mai negru secenariu este ceea ce s-a întâmplat în 2020. Un an fără festivaluri. Dar în situația ipotetică în care 2021 va fi la fel de rău cu noi, vom face ceea ce am făcut în acest an și anume ne vom reinventa, vom testa noi idei, noi proiecte, toate menite să ne țină alături de prieteni.”

Aveți Untold la Cluj, Neversea la Constanța și înțeleg că va urma și un festival la Timișoara, în 2023. De ce nu ați apărut și la București cu un eveniment până acum? Intenționați să o faceți?

Dacă te uiți la evoluția noastră, cam la 3 ani am lansat un proiect nou. În 2015 Untold, în 2017 Neversea, iar în 2020 am anunțat un proiect la Timișoara, pentru 2023. Deci cam acum e momentul să mai apară un nou proiect.

Ca să răspund la întrebarea ta, noi avem multe idei, nu am exclus niciodată vreun oraș, doar că e nevoie de așezare din partea mai multor jucători importanți.

Atâta vreme cât există interes din partea autorităților locale, atâta vreme cât un oraș ne dorește, noi avem idei și posibilități de a livra evenimente care să fie o bucurie și o mândrie pentru comunitate.

Și, foarte important, personalizate. Niciodată nu am făcut o copie, un Untold mai mic sau un NEVERSEA mai mic, ci tot timpul ceva personalizat, autentic.

Când o să vedem Arctic Monkeys la Untold?

Cu siguranță într-un final de iulie, început de august. Dar foarte posibil ca până atunci să vă puteți bucura și de alte premiere în România, tot la Untold.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează