Skip to content

Un tezaur cu 800 de monede romane a fost descoperit pe un teren agricol din județul Alba

Aproape 800 de denari romani au fost găsiți de doi căutători de metale după Crăciun, pe un teren agricol din județul Alba. Anunțul a fost făcut pe un grup de facebook de către unul dintre detectoriști – Koloszvari Csaba.

“O plimbare cu intenţia de a ‘arde calorii’ după sarmalele de Crăciun (…) Cum suntem obsedaţi să detectăm mai ales prin arături, azi (marţi – n.r.) ne-am făcut ‘tocuri imense’ din noroi la cizme, aşa că am vrut să renunţăm repede. Dar la marginea drumului, pe când să ne închidem detectoarele, ne aşteptau 729 denari romani, plus alte câteva zeci în ulcica care le-a fost aproape două mii de ani ‘casă’.

foto: Koloszvari Csaba

Sunat arheolog, context distrus, mocirlă până în gât (porţiunea unde am găsit vasul cu monede era destul de dreaptă şi stătea umezeala la 10-20 centimetri), plus că descoperirea era practic în drum, la marginea parcelei, şi cum am prins pe mulţi în concediu, am decis să scoatem totul cu grijă la lumină urmăriţi de un arheolog, live, care era şi el în concediu”, a scris acesta.

foto: Koloszvari Csaba

Koloszvari Csaba, posesor autorizat de detector de metale, a mai găsit în toamnă alte 100 de monede de argint la Noşlac, lângă Ocna Mureş. Potrivit legii, acesta a anunțat arheologii și autoritățile, predând primăriei tot ce a găsit.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *