Un tablou cu Regele Ferdinand a fost descoperit întâmplător după zeci de ani

foto: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Tabloul „Regele Ferdinand” a fost vernisat marți la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, fiind exponatul lunii noiembrie. Acesta a fost descoperit alături de alte picturi ascunse, cel mai probabil, în ianuarie 1948, când sovieticii au vandalizat Sala Unirii a muzeului.

„Regele Ferdinand” este un tablou de dimensiuni mari(185 cm x 148cm), realizat în ulei și semnat de pictorul Zogu Zaharescu. Acesta a fost descoperit întâmplător în depozitul de arheologie al MNU și restaurat de specialiştii Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

Tabloul aduce în prim-plan decorația pe care regele a creat-o pentru a recompensa curajul soldaților care au luptat pe frontul Primului Război Mondial, ordinul Mihai Viteazul. Ferdinand apare în tablou decorat cu toate clasele ordinului.

Reprezentările regilor României sunt rare, regimul comunist încercând să-i scoată din istorie prin distrugerea a tot ceea ce însemna simbol al regalității. Aceeași soartă au avut-o monumentele și piesele de artă care aminteau de monarhia românească. Însă în Alba Iulia, o parte dintre simbolurile regalității au supraviețuit în timp:

„Ctitorii Catedralei Încoronării, Ferdinand și Maria, sunt încă la locul lor, pe pereții bisericii, așa cum i-a imaginat pictorul Costin Petrescu, iar la Muzeul Național al Unirii s-au recuperat, în 2013, alte șapte reprezentări ale regilor României Mari, șase tablouri de dimensiuni mari semnate de Stoica Dumitrescu, Pericle Capidan, Zogu Zaharescu, V. Leon”, precizează MNU într-un comunicat de presă.

Ferdinand I a fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la sfârșitul vieții, în 1927. A preluat tronul în urma morții unchiului său, regele Carol I, și a condus România în timpul Primului Război Mondial. La sfârșitul războiului, România a încheiat procesul de realizare a statului național-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand s-a încoronat drept rege al României Mari, motiv pentru care mai este numit și „Întregitorul”.

Autorul tabloului „Regele Ferdinand”, Zogu Zaharescu, face parte din categoria pictorilor consideraţi „de gang”, un pictor care frecventa boema bucureşteană, pictând la comanda unor particulari nu prea înstăriţi serii nesfârşite de ţigănci ori flori.

Tabloul poate fi văzut în Sala Unirii a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia până pe 5 decembrie.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *