The Depot - Rotterdam

Un muzeu din Rotterdam își deschide depozitul către public, scoțând la lumină arta nevăzută

Muzeul Boijmans Van Beuningen din Rotterdam deține o colecție de 151.000 de opere. Însă, la fel ca orice alt muzeu, nu poate expune decât o fărâmă din această colecție odată. Pentru ca arta ținută de obicei în spatele ușilor închise să ajungă la oameni, instituția și-a inaugurat în acest weekend un depozit nou – un „muzeu al viitorului” deschis în totalitate publicului larg.

Depozitul (în engleză, The Depot) este o clădire circulară, acoperită complet cu sticlă, pe acoperișul căreia sunt plantați circa 100 de copaci și care a fost gândită în așa fel încât să semene cu Arca lui Noe. Motivul este cât se poate de simplu: fostele arhive erau ținute la subsol, unde se inundau frecvent. Acum au fost aduse într-un spațiu în care pot fi protejate.

Dar scopul noului depozit depășește nevoia de protecție. Pentru că nu include expoziții curatoriate, organizate după o temă anume, el invită publicul să admire lucrări semnate de artiști consacrați, ca Vincent Van Gogh sau Rembrandt, laolaltă cu lucrări ale unor autori mult mai puțin cunoscuți. Operele nu sunt dispuse în funcție de valoare, ci de tip și mărime, pe șase niveluri cu cinci temperaturi diferite.

Depozitul Muzeului Boijmans Van Beuningen
Vizitatori în depozitul Muzeului Boijmans Van Beuningen/ foto: Marco de Swart/ AFP

Așezarea le permite vizitatorilor să își formeze propriile păreri, apropiindu-i de artele plastice pe cei care s-ar putea simți intimidați de formalitatea muzeelor tradiționale. „Practic, ce se întâmplă aici e că nu urmezi un scenariu scris de curator, […] ci dai peste lucrări accidental, simți că descoperi lucruri și te atașezi de ele”, a explicat directorul instituției, Sjarel Ex, pentru Euronews.

Pentru cei care vor, totuși, să obțină mai multe informații despre operele pe care le întâlnesc, există și o aplicație specială, precum și tururi ghidate.

Mai mult, vizitând depozitul, publicul are ocazia să vadă cum lucrează angajații unui muzeu în spatele culiselor, cum întrețin și restaurează lucrări, cum le transportă sau le cercetează.

 


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *