Elena Ceaușescu

Un grup de cercetători cere retragerea titlurilor științifice ale Elenei Ceaușescu

foto: Hepta.ro

Chris Isloi, cercetător în neuroștiințe și psihologie la Londra, și Andrei Dumbravă, doctor și lector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, solicită retragerea numelui Elenei Ceaușescu din lucrările științifice publicate în jurnalele academice internaționale și anularea titlurilor onorifice, premiilor și doctoratului acordate soției lui Nicolae Ceaușescu.

Societatea Regală de Chimie a Marii Britanii și Universitatea Westminster se află printre instituțiile vizate de solicitare.

Acestui demers i s-au mai alăturat și alți oameni de știință, precum Mircea Teodorescu, profesor în cadrul Departamentului de Bioresurse și Știința Polimerilor al Universității Politehnice din București, care a contribuit la mai multe lucrări, între anii 1984-1989, în care Elena Ceaușescu a fost citată drept coautor, potrivit The Guardian.

„În numele caracterului autocorectiv al științei, precum și al democrației românești cu greu câștigate, vă rugăm să luați în considerare retragerea titlurilor care îi poartă numele, întrucât acordarea titlului de autor în privința acestor lucrări nu este doar frauduloasă, ci o ofensă la adresa protestatarilor anticomuniști români care au fost uciși în timpul Revoluției Române, precum și a fiecărui om de știință român care a făcut vreodată o muncă cinstită.

Suntem foarte conștienți că aceste titluri au ajuns în catalog fără vină dumneavoastră. Totuși, considerăm că această corectare a evidenței științifice este crucială”, susțin semnatarii scrisorii.

Ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu 26 ianuarie 1980
Ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu 26 ianuarie 1980/ foto: fototeca online a comunismului românesc

Potrivit biografiei din arhivele naționale, citată de The Guardian, Elena Ceaușescu a urmat cursurile Institutului Politehnic din București la seral, timp de șapte ani, iar după absolvire ar fi lucrat la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie (ICECHIM). 

„Înainte să își facă doctoratul și licența în chimie, a fost muncitoare necalificată în institut, sub supravegherea persoanei care a lucrat cel mai mult de fapt la doctoratul ei”, a declarat Andrei Dumbravă pentru The Guardian. 

Cu toate acestea, în 1960, Elena Ceaușescu a devenit cercetător la ICECHIM, iar în 1965 directorul instituției, scrie Edward Behr în cartea „Sărută mâna pe care nu o poți mușca: ascensiunea și căderea soților Ceaușescu”, citată de The Guardian. Mircea Corciovei, unul dintre angajații ICECHIM, a descoperit că Elena Ceaușescu nu știa ce este un cromatograf și nu recunoștea formula acidului sulfuric, predată în primul an studenților de la chimie, potrivit lui Edward Behr.

Nicolae și Elena Ceaușescu în vara lui 1976
Nicolae și Elena Ceaușescu în vara lui 1976/ foto: fototeca online a comunismului românesc

„Recunoașterea ei internațională a fost susținută de chimiștii români forțați să-i scrie lucrările, dintre care unele au fost publicate în reviste internaționale, precum și o carte care a fost tradusă în engleză și publicată de Pergamon Press, o editură academică britanică foarte cunoscută”, spune Chris Isloi. La editura Elsevier, care a cumpărat Pergamon Press în 1991, încă mai apar două lucrări semnate de Elena Ceaușescu: „Polimerizarea stereospecifică a izoprenului” și „Noi cercetări în domeniul compușilor macromoleculari”.

Lucrări semnate de Elena Ceaușescu au mai apărut și în publicații precum Journal of Macromolecular Science și Journal of Molecular Catalysis. Solicitări similare de retragere au fost trimise și către editurile Wiley și Taylor & Francis, precizează The Guardian.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *