Skip to content
Cosmonaut la seminarul de poezie rusă

Un cosmonaut de pe Stația Spațială Internațională a recitat poeziile lui Lermontov

Un cosmonaut aflat pe Stația Spațială Internațională s-a alăturat, la sfârșitul săptămânii trecute, unui seminar dedicat poeziei ruse. În transmisiunea de aproximativ un sfert de oră, acesta a citit câteva opere ale scriitorului Mihail Lermontov și a discutat cu organizatorii despre activitatea de pe stația spațială.

Seminarul care s-a bucurat de prezența inedită a cosmonautului a fost organizat de Institutul Pușkin, din Moscova, în colaborare cu Agenția Federală Spațială Rusă (ROSCOSMOS) și Biblioteca Guvernoratului Moscovei.

Dr. Shane O’Rourke, participant la eveniment, a declarat pentru BBC că tema discuțiilor era poezia și cosmosul, iar organizatorii „au reușit să convingă pe cineva de la Agenția Spațială să intre în legătură directă”.

Cel care s-a alăturat conferinței desfășurate online a fost Sergey Ryzhikov, aflat la a doua expediție în spațiu.

Cosmonautul rus prezent la seminarul de poezie
Cosmonautul Sergey Ryzhikov, prezent la seminarul de poezie

În scurta sa intervenție, acesta a recitat din Lermontov, a vorbit despre motivul frumuseții și motivul patriei în opera scriitorului rus și le-a povestit celor prezenți că stația spațială se afla deasupra Americii de Sud, urmând să se îndrepte spre Oceanul Atlantic.

A fost grozav, totul a fost foarte clar și a mers perfect.”, a explicat O’Rourke, precizând că Ryzhikov părea să plutească și arăta de parcă ar fi fost „Comandantul Sisko din [Star Treck] Deep Space Nine”.

Cine a fost Mihail Lermontov

Scriitor, poet și pictor, Mihail Yuryevich Lermontov (1814-1841) e considerat unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai curentului romantic și fondator al prozei de factură psihologică în Rusia.

El a devenit cunoscut în 1837, odată cu publicarea poeziei „Moartea poetului”, în care prezenta înalta societate rusă drept o clică de ticăloși și o acuza de complicitate la moartea lui Aleksandr Pușkin.

În ansamblu, opera lui Lermontov se distinge printr-un puternic suflu patriotic și prin tendința de glorificare a naturii. Munții Caucaz, în care scriitorul a fost exilat de două ori, au reprezentat o importantă sursă de inspirație pentru creațiile sale.

În clipe de amărăciune
Când scârba mă cuprinde,
De-o mângâioasă rugăciune
Eu îmi aduc aminte.

Ş-o putere-nviitoare
Dintr-însa îmi răsună
Şi o simţire alinătoare
Cu dânsa împreună…

Parcă dai jos o greutate
Când grijile-ncetează,
Nădejdi, credinţe-apropiate
Viaţa-ţi luminează…

„Rugăciunea”, Mihail Lermontov


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *