Skip to content

Ultima săptămână în care mai puteți vedea retrospectiva Ion Grigorescu la MNAC

Grigorescu Ion – Ion Grigorescu. Vieți paralele (O retrospectivă), găzduită timp de trei sezoane în cel mai amplu spațiu expozițional al Muzeului Național de Artă Contemporană, mai poate fi vizitată doar până duminică, 29 ianuarie 2023.

Expoziția suprinde multiplele fațete ale artistului și omului Ion Grigorescu și reprezintă o imersiune în provocatoarea operă a unuia dintre cei mai reprezentativi artiști vizuali din România.

Expoziția Ion Grigorescu/ foto Serioja Bocsok / MNAC
 

MNAC marchează ultima săptămână a retrospectivei printr-o proiecție inedită ce va putea fi văzută în cadrul expoziției – un dialog în mișcare dintre Ion Grigorescu și Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană.

Incomode și complexe, lucrările lui Ion Grigorescu acoperă peste cinci decenii de activitate și relevă un traseu biografic aflat constant în răspăr cu normele ideologice.

Ion Grigorescu, O singură cameră, 1980
Ion Grigorescu, O singură cameră, 1980

Expansiv și modest în același timp, aflat într-o continuă chestionare de sine, rebel față de sistem și în egală măsură fascinat de detaliile vieții domestice și de dimensiunea spirituală a existenței, Ion Grigorescu a lucrat cu majoritatea mediilor de exprimare artistică: pictură, fotografie, video, sculptură, performance, generând un corpus impresionant de lucrări.

De la obsesia pentru sexualitate și exploatarea artistică a propriului corp ca o critică la adresa cultului personalității dictatorului, până la pictura religioasă, de la înregistrarea fotografică a traumelor unui oraș aflat în perpetuă schimbare până la desenele vegetale, artistul și-a documentat, fără constrângeri, salturile între istoria publică și cea privată, alternativă.

Expoziția mai poate fi vizitată doar până până duminică, 29 ianuarie 2023.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *