foto: Premio Planeta/ instagram
Când scriitoarea de origine spaniolă Carmen Mola a fost desemnată câștigătoarea ediției de anul acesta a Premiului Planeta, pe scenă au urcat scenariștii de televiziune Jorge Díaz, Agustín Martínez și Antonio Mercero pentru a-și revendica premiul.
Invitații la eveniment, printre care s-au numărat și regele Felipe și regina Letizia, au fost surprinși.
Întreaga Spanie a aflat că în spatele uneia dintre cele mai celebre autoare de cărți thriller din țară stau, de fapt, trei bărbați.
Carmen Mola, așa cum au cunoscut-o până acum cititorii săi, a fost prezentată de-a lungul timpului drept o profesoară universitară și mamă a trei copii, născută în Madrid, care scrie ficțiune în timpul liber.
Misterioasă, autoarea a preferat anonimitatea și s-a ascuns după un pseudonim. Nu a refuzat să ofere interviuri, dar a condiționat ca ele să fie doar pe e-mail.
Prima sa carte, The Gypsy Bride, a fost lansată în 2018, ca parte dintr-o trilogie care o are ca protagonistă pe Elena Blanco.
Vineri, 15 octombrie, a devenit clar pentru toată lumea că identitatea lui Carmen Mola este o invenție.
„Am mințit ca niște câini timp de patru ani și câteva luni. A trecut mult timp de când am publicat ultimul meu roman și mai multe persoane m-au dojenit că nu scriu altceva, că sunt leneș. Și mă gândeam: “Dacă ai ști!”, a declarat Jorge Diaz, unul dintre cei trei scriitori, pentru El Pais.
Aceștia spun că asumarea unei identități false nu a fost o schemă de marketing: ”Nu știu dacă un pseudonim feminin vinde mai bine decât unul masculin, nu am nici cea mai vagă idee, dar nu mi se pare așa. Nu ne-am ascuns în spatele unei femei, ci doar în spatele unui nume.”, a declarat Antonio Mercero pentru publicația spaniolă.
Cu toate acestea, gestul celor trei scenariști a creat controversă. Beatriz Gimeno, scriitoare și fost director al Institutului Femeilor din Spania, dezaprobă identitatea falsă: „Dincolo de utilizarea unui pseudonim feminin se află faptul că acești indivizi au acordat interviuri ani de zile. Nu este doar numele, ci profilul fals cu care au înșelat cititorii și jurnaliștii. Escroci.”, a scris ea pe Twitter.
Premiul Planeta se acordă din anul 1952 de editura spaniolă Grupo Planeta și, potrivit Financial Times, este cel mai valoros premiu literar în bani din lume.
„La bestia”, o poveste despre crime săvârșite în Madrid în timpul epidemiei de holeră din 1834, este cartea pentru care cei trei autori vor primi un milion de euro.