Skip to content

Top 7 afișe de film românesc din 2019

Liste, topuri, clasamente, internetul e plin de rezumate de felul acesta, mai ales în luna decembrie. Pentru cinematografia română, 2019 a fost un an “standard” (ca să ne ferim de cuvântul “comun”). Câteva prezențe la festivaluri, niște premii și multe filme pe care prea mulți dintre noi nu le-au văzut.

Sigur, există tendința să ne mândrim cu reușitele scurtmetrajului “Cadoul de Crăciun”, ca și cum avem vreun merit. Tendința asta a fost prezentă și cu un an în urmă, în cazul “Touch me Not”, dar mai puțin, ceea ce spune mult despre gândirea limitată de care mulți români dau dovadă.

Articolul acesta s-a născut în momentul în care am văzut afișul pentru “Colectiv”, care nu va fi inclus în listă, deoarece va fi lansat în cinematografe abia în 2020.

Există un motiv pentru care sunt doar 7 afișe în acest top: nu ai de unde alege. Filmul românesc investește prea puțină energie în promovare. Rezultatul sunt multe postere mediocre sau chiar urâte.

So, here goes nothing:

7. Jurnalul Familiei -escu

Un afiș cu concept bun, puțin cam aglomerat, dar reușit.

6. Emigrant Blues – Un road movie în 2 1/2 capitole

Simplu, frumos. Basca produce mai mereu afișe frumoase.

5. La Gomera

LITERE MARI!! Cu fețe colorate diferit în ele. Arată ca o grămadă de afișe de film de la Hollywood, ceea ce nu e rău, dar, parcă, exista potențial pentru mult mai bine. Riscul, atunci când urmezi o astfel de rețetă, este să îți iasă și atât.

4. Timebox

O captură din film cu titlul scris cu carioca. Are foarte mult sens posterul dacă vezi filmul. Înainte să vezi filmul, afișul e doar nostalgic. Frumos, totuși.

3. Parking

Un afiș care trimite parcă gândul la libertate, escapism, etc. Singurul element care ar fi ajutat posterul ar fi fost prezența mării în partea de jos. Imaginea seamănă foarte mult cu una din fotografiile lui Alex Gălmeanu.

2. Zavera

Un priveghi, probabil. Scara spre rai, probabil. Un afiș frumos, exemplar, cu un pahar de vin în el.

  1. Monștri.

Unul din cele mai frumoase afișe de film românesc din ultimii ani. Cu concept, cu execuție perfectă, compoziție, tot. Trimiterea la sculptura lui Michelangelo e ca o cireașă pe tort.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *