Skip to content

Toamna vine cu vânzări record de cărți. Nu, nu la noi, ci în Marea Britanie.

foto: Dave Morris

Librăriile din Marea Britanie anunță recorduri la vânzările de cărți, după ce perioada de izolare a amânat lansarea unor titluri. Cele mai vândute cărți sunt “The Thursday Murder Club” de Richard Osman, “English Pastoral” de James Rebanks și “What is Life” de Paul Nurse.

Proprietarii librăriilor compară numărul de cărți vândute cu perioada “Harry Potter” și spun că, totuși, regulile de distanțare și igienă sunt respectate. Astfel, în anumite librării, timpul permis fiecărui client este de 15 minute și cu toate acestea, cartea lui Osman s-a vândut în peste 45.000 de exemplare la doar trei zile de la lansare.

Kate McHale, de la lanțul de librării Waterstones a declarat pentru The Guardian: “E un maraton, nu un sprint. Mai sunt așteptate niște cărți foarte, foarte mari. Dar cred că oamenii s-au bucurat să se întoarcă în librării. Sunt spații recomfortante pentru mulți oameni și doar posibilitatea de a intra într-o librărie și să răsfoiești printre titluri înseamnă mult.”

Amânarea lansării unor cărți în perioada izolării a născut un sentiment de anticipare crescută între cititori, iar părerea celor mai mulți librari este că recordurile lunii septembrie reprezintă doar începutul, urmând s[ fie lansate titluri pentru care precomenzile au început deja, precum “Serpentine” de Philip Pullman sau “The Ickabog” de J.K. Rowling.

Pe de altă parte, în Franța, pierderile înregistrate din perioada librăriilor închise au fost recuperate în online. Conform unui studiu realizat de Federația Editorilor Europeni, în Franța, vânzările de carte în online s-au dublat sau chiar triplat în primele luni de pandemie.

În schimb, piața de carte din România, care oricum se afla la coada Europei, dinaintea apariției noului Coronavirus, a fost grav afectată de pandemie, iar librăriile nu și-au revenit încă după perioada în care au fost închise. Conform Asociației Editorilor din România, vânzările au scăzut cu 80% în pandemie.

La noi, pierderile vin și ca urmare a anulării celor mai mari târguri de carte, unde editurile se bazau pe vânzări semnificative.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *