Cea de-a 10-a ediție Jazz in the Park are loc zilele acestea în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca și îi așteaptă pe toți iubitorii de muzică jazz până în 4 septembrie.
Festivalul a debutat în 2012 în Parcul Central din Cluj, însă în 2020 pandemia i-a determinat pe organizatori să găsească alt spațiu pentru condițiile speciale impuse.

Așa se face că Jazz in the Park s-a mutat inițial de nevoie în perimetrul bine limitat al Parcului Etnografic. Iar schimbarea a fost una de bun augur, o îmbinare perfectă a muzicii și a publicului Jazz in the Park cu un loc încărcat de istorie, tradiții și o liniște aparte.
Și iată cum anul acesta s-a ajuns la cea de a 3-a ediție în care festivalul are loc în Parcul Etnografic, printre casele de lemn incluse în patrimoniul național.
Povestea Parcului Etnografic „Romulus Vuia” începe de mai bine de 100 de ani. Potrivit site-ului oficial, înființat în 1929 ca secție a Muzeului Etnografic al Ardealului, Parcul Etnografic devenea primul muzeu în aer liber din România, având o suprafață inițială de 75 de hectare.
Cu totul special este faptul că etnograful Romuls Vuia s-a gândit ca unele case țărănești aduse în muzeu chiar să fie locuite de familii de țărani. Aceștia au ajutat la amenajarea și întreținerea spațiului verde.
În zilele noastre, Parcul Etnografic este o oază de liniște în centrul unui Cluj tot mai aglomerat.
Aici, printre casele vechi de câteva sute de ani, se aude acum muzica jazz, iar locul și atmosfera festivalului impun publicului un anumit respect față de istorie.
Una dintre cele mai importante reguli Jazz in the Park este că participanții nu pot fuma țigări clasice decât în spații special amenajate. În anii trecuți, aceștia au respectat întocmai cerința și au înțeles că o țigară aprinsă poate da foc unui loc istoric.
În acest context, IQOS s-a alăturat anul acesta festivalului de jazz și susține o nouă ediție „smoke-free” a evenimentului.

IQOS își propune să aducă mai aproape de publicul larg și de comunitatea sa mesajul construirii unui viitor fără fum și îi invită pe participanții la Jazz in the Park să se bucure de o experiență relaxantă în comunitate, care respectă, totodată, libertatea și confortul celorlalți.
Scopul inițiativei „smoke-free” este acela de a respecta spațiul muzeal și de a le oferi tuturor participanților la festival o experiență cât mai plăcută de-a lungul celor patru zile.
Astfel, pe întreaga durată a evenimentului, în spațiile comune ale acestuia, utilizatorii de produse pe bază de nicotină pot folosi doar dispozitive care încălzesc tutunul, care nu produc fum și scrum, iar utilizatorii de produse convenționale se pot bucura, de asemenea, de experiența festivalului, în spațiile dedicate, amenajate în câteva zone ale parcului.

În plus, participanții pot petrece timpul dintre concerte în spațiul IQOS, amplasat aproape de una dintre scenele principale ale festivalului, unde se pot bucura de muzica asigurată de membrii echipei de la DJ VRTW, care evoluează în fiecare seară la pupitrul IQOS, dar și de un bar dedicat comunității IQOS.

Spectacolul de lumini și muzică transformă complet două dintre căsuțele de patrimoniu care intră, în fiecare seară, într-o dispută muzicală și vizuală încântătoare. Astfel, cele două case muzicale conversează prin muzică și video-mapping. Repertoriul lor este unul divers și surprinzător. De la rap la techo, de la muzică clasică la reggae, combinațiile sunt multe și fascinante, la fel și experiența vizuală care le însoțește. Iar rezultatul este unul foarte armonios. Spectacolul multimedia poate fi urmărit de utilizatorii IQOS și în această seară, de la ora 20:00, în IQOS Club. Mai multe noutăți de la festival puteți urmări și pe @iqos_ro.
Ce nu poate fi experimentat de la distanță este instalația Synesthesium, prin care IQOS aduce la un loc tehnologia, pasiunea pentru muzică și emoție, și le transformă într-o experiență fascinantă. Undele cerebrale ale unei persoane reacționează în mod unic și total diferit la o piesă față de reacțiile pe care le poate avea orice altă persoană care i se alătură. Instalația Synesthesium își propune să facă vizibile vibrațiile mentale ale celor care interacționează cu muzica din căștile puse la dispoziție în cadrul instalației și să le ilustreze printr-un vizual proiectat pe ecran. Acesta poate deveni un suvenir tipărit sau digital care le va aminti participanților de acest moment unic.

Pe lângă aceste experiențe din IQOS lounge, participanții își pot personaliza dispozitivul pe loc, prin alegerea unuia dintre cele 6 modele inspirate de atmosfera festivalului. În felul acesta, pot purta cu ei amintirea festivalului până la ediția viitoare.

IQOS vine și în sprijinul utilizatorilor de produse convenționale cărora le oferă posibilitatea de a împrumuta un dispozitiv pe care îl pot folosi pe întreaga durată a festivalului, și pe care, la finalul evenimentului, îl pot achiziționa sau îl pot returna.
Accesul la festivalul Jazz in the Park este permis prin achiziționarea unui bilet, iar accesul în spațiul IQOS este permis exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani.
IQOS nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.
Acest material este realizat cu sprijinul IQOS.