Ținutul Buzăului

Ținutul Buzăului, recomandat pentru titlul de Geoparc Internațional UNESCO

Ţinutul Buzăului a primit aprobarea Consiliului UNESCO pentru a fi recomandat pentru titlul de Geoparc Internațional UNESCO. Etapa finală pentru introducerea Ținutului Buzăului în circuitul UNESCO va fi în aprilie 2022, când se va acorda votul decisiv.

Doi evaluatori UNESCO au venit în septembrie în Ținutul Buzăului pentru a evalua potențialul regiunii de a deveni Geoparc Internațional UNESCO. Demersul pentru includerea Ţinutului Buzăului în patrimoniul UNESCO a început în 2007, iar dosarul a fost finalizat şi trimis la Paris în luna decembrie 2020. Dacă va trece de votul final, Ținutul Buzăului va deveni al doilea geoparc UNESCO din România, după Ţara Haţegului.

Margaretha Roelfs, unul dintre evaluatorii UNESCO veniți în România, s-a declarat încrezătoare în demersul inițiat de autoritățile locale, de a introduce Ținutul Buzăului în circuit, și a punctat asupra necesității îmbunătățirii infrastructurii:

„Cred că acest geoparc are un mare potenţial şi echipa a făcut un pas important alături de populaţia locală şi cred că următorul pas care trebuie făcut este de a face o mai bună infrastructură în zonă, pentru că este oarecum greu de ajuns în unele locuri,  iar zona are un mare potenţial de a atrage oamenii.

Ne gândim la drumuri, la accesibilitate, la centre de vizitare ca cele pe care le-am văzut, care sunt extraordinare”, a spus Margaretha Roelfs la finalul vizitei din septembrie, potrivit Adevărul.

Evaluatorii UNESCO în Ținutul Buzăului
Evaluatorii UNESCO în Ținutul Buzăului/ foto: facebook

Ilias Valiakos, celălalt evaluator, s-a arătat plăcut surprins de îmbinarea elementelor de modernitate cu cele de tradiție și a precizat că există aspecte care pot fi îmbunătățite:

„Am văzut în ultimele 4 zile nişte lucruri extraordinare. Infrastructură în curs de realizare, centre de informare realizate pe o tehnologie ultramodernă combinată cu elemente tradiţionale ceea ce pentru mine a fost o noutate pe care nu am văzut-o la alte geoparcuri aceea  de a combina tehnologia nouă cu lucrurile tradiţionale.

Mi-a plăcut asta foarte mult. Am văzut nişte panouri impresionante cu un design smart care atrag oamenii către alte puncte din geoparc şi care ajută astfel la prelungirea şederii turiştilor aici. Este un teritoriu cu un potenţial imens şi au fost făcute lucruri impresionante aici, dar în lumea geoparcurilor nu există geoparcuri perfecte, ci mereu este nevoie  de îmbunătăţiri. Nicăieri nu este un geoparc perfect. 

Lucrul bun este că oamenii care lucrează în teritoriu au înţeles exact ce trebuie făcut, politicienii par responsabilii pentru ce se întâmplă şi oamenii par a şti exact ce trebuie făcut, au o hartă a ceea ce trebuie făcut şi par să se ţină de ea indiferent câţi ani va dura. Aceasta este ideea de geoparc – totdeauna să devii mai bun.

Dacă Buzăul va deveni un geoparc, peste patru ani alt evaluator va veni şi atunci vi se va spune că trebuie făcute şi alte lucruri.”, a spus Ilias Valiakos, potrivit sursei citate anterior.

Ținutul Buzăului
Ținutul Buzăului/ foto: facebook

Pe site-ul oficial al Ținutului Buzăului (tinutulbuzaului.org), persoanele interesate află informații despre obiectivele turistice, căile de acces în zonă, posibilitățile de cazare și alte informații folositoare pentru călătorie, precum temperatura și tipul de îmbrăcăminte potrivit.

Odată ajunși în Ținutul Buzăului, turiștii pot vizita focurile vii din apropierea satului Terca, vulcanii noroioși, cenușa vulcanilor preistorici, trovanții (”pietre cu forme bizare”), masivele de sare, așezările rupestre, rocile și fosilele unei mări preistorice, rămășițele ultimelor ere glaciare.

Pentru ca Ţinutul Buzăului să poată funcţiona ca Geoparc UNESCO este nevoie de  un buget multianual. O parte din acest buget va fi asigurată de Consiliul Judeţean Buzău, iar cealaltă parte, din fondurile Asociaţiei ”Ţinutul Buzăului”. La bugetul Geoparcului se vor adăuga sponsorizări, donaţii, redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe salariu către Asociaţia ”Ţinutul Buzăului” şi veniturile realizate din vânzarea produselor marca ţinutul Buzăului, care pot fi achiziționate și online.

Vulcanii noroioși din Ținutul Buzăului
Vulcanii noroioși din Ținutul Buzăului/ foto: facebook

Potrivit site-ului oficial al Rețelei Internaționale de Geoparcuri UNESCO (UGGp), „Geoparcul Internațional UNESCO aspirant trebuie să aibă un patrimoniu geologic de valoare internațională și să fie administrat de un organism cu existență legală recunoscută de legislația națională, care are un plan de management cuprinzător, care acoperă probleme de guvernanță, dezvoltare, comunicare, protecție, infrastructură, finanțe și parteneriat.

Geoparcul Internațional UNESCO aspirant trebuie să fie vizibil atât pentru vizitatori, cât și pentru localnici, printr-un site web dedicat, pliante și harta detaliată a zonei care conectează siturile geologice și punctele de interes. Geoparcul Internațional UNESCO aspirant trebuie să aibă și o identitate corporativă.”

Ținutul Buzăului
Ținutul Buzăului/ foto: facebook

O altă parte a evaluării UNESCO o reprezintă un chestionar de 101 întrebări, printre care: ”Aveți dovezi clare că UGGp-ul dumneavoastră are o moștenire geologică cu valoare internațională?”, ”Ați dezvoltat activități educaționale legate de patrimoniul dumneavoastră natural (biotic)?”, ”Vizitatorii din zona dumneavoastră recunosc și înțeleg cu ușurință că se află într-un Geoparc? Este UGGp-ul dumneavoastră vizibil în mod corespunzător în zonă?”

Rețeaua Internațională de Geoparcuri UNESCO stabilește standarde etice care trebuie adoptate și respectate de toate geoparcurile membre, organizează cooperare și asistență reciprocă între geoparcuri și între profesioniștii geoparcurilor, inițiază și coordonează grupuri tematice de lucru, reprezintă, promovează și diseminează cunoștințe despre managementul geodiversității și alte discipline legate de studiile în geo-conservare, geo-turism, geo-educație și/sau managementul și activitățile Geoparcurilor Globale.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *