Skip to content

Timișoara devine primul oraș din România cu poezii în intersecții

foto: Andrei Infinit

Pietonii din Timișoara pot citi poezii, așteptând la semafor. Poezia de stradă este un proiect artistic care face parte din Memoriile Cetății, din cadrul programului Timișoara Capitală Culturală Europeană, și vizează decorarea trecerilor de pietoni ale orașului cu poezie, prin versurile scrise de poeți români contemporani.

Sâmbătă, 7 noiembrie, voluntarii Asociației Timișoara 2021-Capitală Culturală Europeană a Culturii au dat startul decorării trotuarelor din 60 de intersecții unde se vor putea citi versurile.

foto: Andrei Infinit
foto: Andrei Infinit

Robert Șerban, Tudor Crețu, Aleksandar Stoicovici, Sorin Gherguț, Svetlana Cârstean, Ana Pușcașu, Adrian Bodnaru, Nicoleta Papp, Goran Mrakić, Marius Aldea și Alexandru Potcoavă sunt autorii versurilor care au fost scrise direct pe asfalt.

Fragmentele din poezii vor fi răspândite prin toate cartierele Timișoarei, pentru a-i încuraja pe trecători să ia orașul la pas, să le descopere și să le citească pe toate.

Versurile, atent selectate de Bogdan Munteanu, vor fi scrise doar pe alei, fără a interveni sau influența în vreun fel marcajele rutiere sau accesul vizual la acestea. Trecătorii vor putea să descopere cuvintele în timp ce așteaptă culoarea verde a semaforului și să le reinterpreteze după starea de spirit a fiecăruia.

foto: Andrei Infinit

Tot în cadrul proiectului Poezia de stradă, pe timișoreni îi mai așteaptă o surpriză: un poem ilustrat va fi pictat pe asfalt, într-o zonă pietonală din oraș.

Proiectul Memoriile Cetății se află la a III-a ediție, iar în acest an, Complexul Studențesc din Timișoara va deveni gazdă pentru 12 lucrări murale pe căminele studențești, pentru a facilita și încuraja interacțiunea oamenilor cu zona în care trăiesc, fie temporar ori permanent. Pentru a promova cititul, poezia și descoperirea orașului la pas, 60 de intersecții din oraș vor fi decorate cu versuri ale unor autori români contemporani.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *