TIFF

TIFF a schimbat datele festivalului. Va avea loc vara, la fel ca în 2020

foto: Nicu Cherciu

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță că va celebra 20 de ani de existență cu o nouă ediție de vară, între 23 iulie și 1 august 2021, în Cluj-Napoca. Inițial, datele anunțate pentru TIFF 2021 erau 28 mai – 6 iunie.

Organizatorii spun că în pregătirea ediției aniversare, echipa festivalului a lucrat de la început cu două scenarii: primul lua în calcul revenirea la perioada obișnuită pentru TIFF, iar cel de-al doilea miza pe faptul că evoluția pandemiei va permite reluarea proiecțiilor în formula de anul trecut.

Aceștia susțin că informațiile oferite de autorități au determinat datele finale pentru TIFF 2021: 23 iulie – 1 august.

În 2020, TIFF a fost primul mare festival european care a avut loc fizic, în timpul pandemiei, la un asemenea nivel. Măsurile stricte implementate de echipă au făcut ca cei 45.000 de participanți să urmărească filme în aer liber, în deplină siguranță, în 14 locații din Cluj și din împrejurimi, locații în care echipa intenționează să revină și în 2021.

Totuși, organizatorii speră ca autoritățile să permită un număr maxim de 1000 de spectatori în aer liber, nu 500, ca anul trecut.

„În 2002, TIFF s-a născut în ciuda tuturor condițiilor de atunci, într-o țară cu o industrie cinematografică în amorțire, în care sălile de cinema se goleau și se închideau. Nimic nu a fost obișnuit în evoluția noastră ca festival, deci nici aniversarea de 20 de ani nu avea cum să fie altfel decât specială.

Ne dorim să rememorăm alături de cât mai mulți cu fani, prieteni și invitați dragi ai TIFF-ului momentele grozave pe care le-am trăit în aceste decenii. Am optat pentru cea mai sigură variantă în care putem s-o facem.”, declară Tudor Giurgiu, președintele TIFF.

„E mai greu să privești înainte într-un moment în care experiența cinematografică așa cum o știm e serios afectată – dar la fel stăteau lucrurile și acum 20 de ani. Și iată-ne aici, cu aceeași determinare de a crea un eveniment relevant, atractiv, educativ și performant pentru toți cei care tânjesc după vibrația unei experiențe colective.”, spune directorul artistic Mihai Chirilov.

Ca și anul trecut, o selecție de filme va putea fi vizionată online, pe platforma de streaming TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro (https://unlimited.tiff.ro/) ). Între timp, înscrierile filmelor continuă până pe 1 martie.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *