Skip to content
La Kiev, o adaptare după romanul „1984” a fost oprită de sirenele de raid aerian

Teatru pe timp de război. La Kiev, o adaptare după romanul „1984” a fost oprită de sirenele de raid aerian

foto: theatreonpodol.com

Spectacolul „1984” a revenit pe scena Teatrului de pe Podil din Kiev weekend-ul trecut, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina. 

Adaptat după romanul distopic al scriitorului britanic George Orwell, spectacolul a fost întâmpinat cu bucurie de public sâmbătă seară, până când a fost întrerupt de o sirenă care prevestea un atac aerian.

După câteva săptămâni de liniște în Kiev, în acea seară Rusia a bombardat câteva blocuri de locuințe din capitală. Spectacolul a fost oprit, iar reprezentația de duminică a fost de asemenea anulată.

Teatrul de pe Podil, cel mai modern teatru independent din Kiev, s-a redeschis pentru prima dată la începutul acestei luni, după ce mai multe instituții de cultură, printre care și Opera din Kiev, și-au reluat activitatea la final de mai. 

Înainte de descrierea fiecărei reprezentații, pe site-ul teatrului există un avertisment privind procedura de urmat în cazul unei alarme: 

„Dacă se anunță raid aerian, toți spectatorii și personalul teatrului trebuie să se îndrepte spre adăpost. După semnalul de anulare a pericolului, vom continua să jucăm piesa.În cazul în care alarma durează mai mult de o oră, vom juca piesa în dimineața următoarei zile lucrătoare, astfel încât toată lumea să poată ajunge acasă în siguranță, înainte de stingere.”

După patru luni de război, revenirea a fost întâmpinată cu entuziasm de locuitorii capitalei ucrainene. Primele trei spectacole s-au jucat cu sala plină, potrivit Euronews.

Cel mai recent spectacol reluat de Teatrul de pe Podil, o punere în scenă a celebrului roman „1984” scris de George Orwell, transmite un mesaj mai relevant ca niciodată în perspectiva narațiunii promovate de Kremlin cu privire la invazia începută pe 24 februarie.

Romanul lui Orwell, publicat în 1949, descrie o societate totalitară în care libertatea de expresie este suprimată, viețile și chiar gândurile oamenilor sunt monitorizate, iar minciuna și ura prevalează. 

„Războiul este pace. Libertatea este sclavie. Ignoranța este putere”, sunt principiile după care funcționează această societate. 

Fotografie din spectacolul „1984” al Teatrului de pe Podil din Kiev
Prima reprezentație a spectacolului „1984” a fost întreruptă de sirenele de raid aerian / foto: theatreonpodol.com

În roman, cetățenii Oceaniei(una din cele trei superputeri totalitare care împart lumea fictivă) sunt obligați să folosească „nouvorba”, o limbă golită de sens, curățată de termeni care ar putea trezi spiritul critic al oamenilor în legătură cu regimul politic totalitar.

În realitate, Rusia distruge orașe întregi din Ucraina, provocând mii de victime, însă le interzice cetățenilor săi să folosească cuvinte precum „război” sau „invazie”, în favoarea formulării promovate de mass-media controlată de stat: „operațiune militară specială”.

„Pot confirma fiecare cuvânt scris de George Orwell, ca cineva care le trăiește în realitate. Piesa este incredibil de relevantă nu numai pentru ucraineni, ci și pentru Europa”, a declarat actrița Yulia Brusentsova pentru AFP, preluat de Le Devoir, înainte de spectacolul de sâmbătă.

Înființat în 1987 și situat într-una dintre cele mai înfloritoare zone culturale din Kiev, Teatrul de pe Podil a devenit o parte importantă a scenei artistice din capitala Ucrainei. Condus de directorul artistic Vitaliy Malakhov, este unul dintre singurele centre de teatru modern din Ucraina.

„1984” se va juca din nou vineri, 1 iulie, pe scena Teatrului de pe Podil. Următoarele două reprezentații sunt sold out.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *