Tablouri false de Tonitza, Grigorescu sau Luchian ar fi fost vândute de reprezentantul unei case de licitații din București, susține Înalta Curte

foto: Cap de fetiță, Tonitza (disclaimer: imaginea nu reprezintă unul dintre tablourile false)

Potrivit unui comunicat transmis azi de Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au efectuat azi 10 percheziţii domiciliare la sediul unei instituţii de cultură şi locuinţele, respectiv sediile unor persoane fizice şi juridice, situate pe raza Municipiului Bucureşti şi judeţelor Iaşi şi Botoşani.

Dosarul vizează comercializarea unor tablouri false, prezentate ca fiind reale, cu certificate de expertiză semnate de un expert acreditat de către Ministerul Culturii.

Conform anchetatorilor, “în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din Bucureşti, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiţi clienţi, a comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiţi, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady și alții”.

Sunt cercetate infracţiuni de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi evaziune fiscală. Au fost puse în aplicare 2 mandate de aducere, iar 40 de persoane din 200 de cumpărători au calitatea de martor.

Ministerul Culturii a reacționat cu un punct de vedere oficial și se delimitează de legătura cu expertul anchetat:

Ministerul Culturii nu este implicat în comercializarea și expertizarea bunurilor culturale despre care se precizează în comunicat.

În ceea ce privește vânzarea și expertizarea bunurilor culturale mobile, respectarea prevederilor legale revine agentului economic autorizat care comercializează bunurile culturale mobile și expertului acreditat care întocmește raportul de expertiză. Ministerul Culturii acreditează experți în domeniul patrimoniului cultural mobil, cu avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor. Experții acreditați nu sunt angajați ai Ministerului Culturii.

Potrivit prevederilor legale incidente protejarii patrimoniului cultural national mobil, în cazul constatării încălcării acestora, Ministerul Culturii poate dispune retragerea autorizației de funcționare a agentului economic autorizat să comercializeze bunuri, respectiv a atestatului de expert în domeniul patrimoniului cultural mobil.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *