“Supernova”, un film despre lumina și fricile iubirii

Colin Firth, câștigătorul premiului Oscar pentru rolul din The King’s Speech și Stanley Tucci, nominalizat la Oscar pentru rolul din The Lovely Bones, strălucesc într-un film luminos despre iubire și rezistența ei în fața morții.

“Supernova” este regizat de Harry Macqueen și a fost selectat anul trecut la Festivalul de Film de la San Sebastian.

Un cuplu format din Sam, un pianist britanic și Tusker, un scriitor american, se confruntă cu o realitate dureroasă. Tusker este diagnosticat cu demență, o boală incurabilă care începe să îi macine gesturile reflex, motricitatea și stima de sine, dar și relația cu Sam, partenerul copleșit de certitudinea că își va pierde persoana iubită în viitorul apropiat.

Cei doi hotărăsc să încerce să se bucure de timpul rămas împreună și pleacă într-o călătorie cu rulota pe drumurile din Marea Britanie. Totul se întâmplă într-un peisaj natural de toamnă, sub cerul înstelat, pe care cei doi îl privesc nopțile.

De altfel, titlul filmului, “Supernova” se referă la fenomenul cosmic rar, care presupune o explozie solară ultra-luminoasă. O lumină pe care, pe pământ, doar iubirea o poate da.

În drumul lor, Sam și Tusker se opresc la familia lui Sam, care adună în jurul lor prieteni vechi și buni, într-o ultimă reuniune superbă care celebrează prietenia sinceră. Chiar și așa, armonia acelei reuniuni nu reușește să îi detașeze pe cei doi protagoniști de teribilele frici pe care moartea le-a sădit în interiorul lor.

Povestea ia o turnură neașteptată, dar binevenită pentru a o face mai dinamică. Pe alocuri, mi-a amintit de filmul “Amour”, al lui Michael Haneke, câștigător al Palme d’Or la Cannes 2012.

“Supernova” este o declarație de iubire pentru arta cinematografică și pentru viață, dar și o declarație de normalitate în ceea ce privește comunitatea LGBT. În niciun moment nu este scoasă în evidență orientarea sexuală a cuplului și absolut orice situație prin care trec cei doi partneri ar putea fi similară pentru un cuplu format dintr-o femeie și un băbat sau două femei, acest mesaj de naturalețe fiind un mare câștig al filmului.

Pe lângă toate acestea, “Salut d’Amour”, lucrarea lui Edward Elgar, interpretată de Colin Firth la pian sau “Heroes”, melodia lui David Bowie difuzată la radio, în rulotă, fac parte dintr-un soundrack superb, care se împletește perfect cu povestea.

“Supernova” nu este neapărat un film care vă va marca pentru totdeauna, însă cu siguranță este un film care vă va face să apreciați mai mult iubirea și oamenii dragi din viața voastră.

Filmul, distribuit de Freealize, intră începând cu 30 iulie în cinematografele din țară.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *