onb

Spectacole pilot, cu spectatori, la Opera Națională București și la TNB, în vederea redeschiderii sălilor

foto: Roxana Huțanu/ ONB

Opera Națională București și Teatrul Național București vor organiza două spectacole pilot, sub îndrumarea unui grup de lucru interministerial, pentru a testa modul în care spectatorii se vor putea întoarce în sălile de spectacol, fără ca sănătatea lor sau a artiștilor să fie pusă în pericol.

Deocamdată, se discută inclusiv despre un număr de 1000 de spectatori.

“Este un concert pilot, un concert în urma căruia autoritățile centrale doresc să probeze, așa cum au făcut și alte state europene, dacă vaccinarea și testarea, folosite în mod adecvat, pot readuce publicul în sala de concert, în condiții de siguranță sanitară.

În public vor fi cei care vor dori să facă dovada testării, cu cel mult 48h înainte, sau dovada vaccinării. Se vorbește și despre acceptarea testului de anticorpi, dar toate aceste norme urmează să ne fie comunicate. Eu nu îmi voi da cu părerea în ceea ce privește normele sanitare. S-a creat un grup de lucru între Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății, iar noi așteptăm concluziile lor.” – a declarat Daniel Jinga, manager interimar al ONB, pentru Cultura la dubă.

Concertul va fi unul din repertoriul deja existent la ONB și ar urma să aibă loc la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai. Conform conducerii ONB, majoritatea artiștilor sunt deja vaccinați și dornici să concerteze.

Orchestra ONB/ foto: Roxana Huțanu/ ONB

“Eu, personal, mă gândesc la Festivalul Enescu deoarece ar fi păcat să se întrerupă un lung șir de concerte bi-anuale. Deci demersul nu ne privește pe noi și atât, suntem solidari cu toți cei din domeniu.

Cei 1000 de spectatori, dacă vor face dovada unui test sau a vaccinării, vor mai fi distanțați?

Eh, aici e discuția. De exemplu, la Barcelona nu au fost distanțați și masca a fost opțională și totul a funcționat. Avem exemple de bune practici și din Germania, de la Filarmonica din Berlin. Ei au deja acolo un protocol cu Ministerul Sănătății.

Mergem și pe speranța că până la vară se vor vaccina mulți români și lucrurile vor sta altfel.

1000 de spectatori ce capacitate din sala Operei reprezintă?

100%. Avem aproape 1000 de locuri.

Deci nu este posibilă distanțarea la 1000 de spectatori.

Da, dar acest lucru încă se discută în cadrul comisiei interministeriale.

Așadar, cifra de 1000 nu este stabilită?

Nu, nu este stabilită, normele urmează să fie stabilite.”, a mai declarat Daniel Jinga pentru Cultura la dubă.

De cealaltă parte, Sala Mare a TNB are o capacitate de 940 de locuri, deci nici în acest caz nu ar fi distanțați spectatorii, dacă se va decide această formă de testare.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *