Skip to content

Sebastian Ferenț, director muzical Untold: “E imposibil să vii în festival și să nu găsești o scenă pe gustul tău.”

Sebastian Ferenț este omul din spatele programului muzical Untold, cel care negociază cu artiștii și construiește universul divers al muzicii din festival, împărțirea artiștilor pe scene și ordinea intrării lor.

Deși are o pregătire profesională mai degrabă tehnică, a fost dintotdeauna pasionat de muzică și așa a ajuns să se ocupe de line-up-ul celui mai mare festival de muzică din România.

Totuși, cum reușește să aducă în festival aproape 100.000 de oameni în fiecare seară și să satisfacă gusturi muzicale diverse? Despre toate acestea, Sebastian a vorbit într-un interviu pentru Cultura la dubă.

***

În primul rând, spune-ne, te rog, care sunt pașii în construirea unui line-up, cu cât timp înainte începeți?

Noi suntem în legătură permanentă cu artiștii și cu agențiile internaționale care au în portofliu nume mari din muzică. Nu există un timeline sau o perioadă în care ne ocupăm de line-up-ul festivalului. Este o muncă permanentă. Noi am început de ceva vreme să lucrăm deja la line-up-ul pentru ediția 2023.

Untold 2019

Suntem în contact cu artiștii, iar cele mai dificile negocieri sunt cele pentru live-acts, adică trupele și artiștii de live,  fiindcă totul depinde foarte mult de logistică, de programul lor.  

Cum se întâmplă în cazul unui nume foarte mare, cum a fost Robbie Williams? Cât au durat negocierile?

În cazul lui Robbie chiar a fost neașteptat de simplu, negocierile au durat câteva săptămâni. Noi am aflat de la colaboratori din afară care ar fi programul și disponibilitatea lui și am discutat cu agenția care îl reprezenta.

Au fost multe cereri în ceea ce privește securitatea artistului la festival, să aibă propria cameră și alte lucruri de genul acesta, apoi am stabilit hotelul și celelalte condiții. Dar, per total, a fost o colaborare foarte frumoasă și toată lumea a fost mulțumită.

De ce țineți cont atunci când construiți line-up-ul?

Noi facem un sondaj printre fanii noștri atunci când ei achiziționează abonamentele pe site și îi întrebăm: ce artist ți-a plăcut cel mai mult anul trecut? Pe cine ai vrea să vezi la UNTOLD?

Acesta ar fi un criteriu, apoi, desigur, ținem cont și de disponibilitatea artiștilor. Uneori, oricât am încerca la negocieri și oricât ne-am dori să aducem pe cineva, lucrurile nu se leagă.

Untold 2019

Apoi, negociem și cine intră înaintea cui, fiindcă artiștii țin foarte mult la acest aspect și contează pentru ei cine și ce atmosferă creează înainte ca ei să urce pe scenă.

Asta se întâmplă ca un joc de ping pong care nu se mai termină niciodată.

Am observat și la Untold și la alte festivaluri că nu prea mai există muzică de nișă, că line-up-urile sunt din ce în ce mai diverse, astfel încât să satisfacă diverse gusturi.

De ce se întâmplă asta?

Așa este, noi încă de la primele ediții de Untold am încercat să facem asta și să venim cu ceva nou în fiecare an. De exemplu, scenele secundare pentru noi sunt foarte importante și am investit bugete foarte mari în artiștii aduși acolo.

Dar, de fapt, cei mai mulți fani UNTOLD vin la festival pentru atmosfera generală, nu pentru un anumit artist. Există muzică pentru toate gusturile, dacă mă întrebi pe mine.

E imposibil să vii în festival și să nu găsești o scenă care să îți placă.

Untold 2019

Mi s-a întâmplat să vorbesc cu niște prieteni în timpul festivalului și să îi întreb cine cântă la scena la care sunt ei și să spună “nu știu, dar e super tare”.

Cum se integrează artiștii români în line-up?

Am încercat mereu să susținem și artiștii din România și un procent destul de mare din line-up îl reprezintă ei. Prezența lor pe scenele UNTOLD e cumva o provocare pentru trupele din România pentru că își doresc să vină cu show-uri incredibile și pe care nu le-au mai făcut la alte evenimente.

Am avut niște show-uri extraordinare – Vama, Smiley, Subcarpați. Am avut și colaborări între artiști de la noi și DJi internaționali, de exemplu Delia și Steve Aoki care au oferit un moment incredibil.

La fel s-a întâmplat și în cazul Innei cu Alok, ei au o piesă împreună. Noi când discutăm cu agențiile încercăm să legăm și astfel de colaborări.

Pentru anul acesta e definitivat line-up-ul sau mai aveți de anunțat vreun nume important?

Tocmai ce l-am anunțat pe J Balvin, este unul dintre cei mai ascultați artiști de pe planetă. A fost o nebunie imediat după anunț, fanii au fost super încântați că vor reuși să-l vadă pe scena principală UNTOLD. În acest moment este definitivat cam în proporție de 90%, deci sigur vom mai anunța câteva surprize.

Dintre cei deja anunțați, care ar fi cei mai așteptați artiști?

Cu siguranță pe primul loc e David Guetta, care a fost nr 1 și în preferințele fanilor, în sondajul despre care vorbeam mai devreme.

Untold 2019

Mai e și Alok, care a urcat în top 10 în DJ Mag și anul trecut a făcut un show extraordinar.

Iar personal îl aștept pe Paul Kalkbrenner, care va fi ceva inedit, un show live pe main stage.

Chiar scrie pe afișul festivalului Paul Kalkbrenner Live fiindcă el așa mixeaxă, în funcție de vibe-ul mulțimii. Și demult voiam să aducem pe main stage un artist techno cu un live act.

Tu de unde ai învățat să faci acest job? Cu ce te ocupai înainte de Untold?

De când eram mic mi-a plăcut muzica, iar tata punea muzică într-o discotecă din Cluj-Napoca și mă lua cu el. Așa am învățat vibe-ul de eveniment, am crescut cu multe CD-uri de muzică. La rândul meu căutam mereu muzică nouă și eram cel pe care prietenii îl rugau să le facă un CD pentru mașină.

Altfel, studiile mele nu au legătură cu asta. Am făcut Facultatea de Inginerie a Transportului și Trafic Rutier, am studiat mult domeniul auto, fiindcă și asta era o pasiune, am făcut Liceul de Fizică din Cluj, sunt un tip mai calculat, nicidecum cu latura artistică, dar pasiunea pentru muzică a fost constantă.

Și cum s-a legat jobul la Untold?

Fac parte din echipa UNTOLD încă de la inceput și am învățat să fac de toate, inclusiv partea de contabilitate, legal.

Iar în ceea ce privește muzica mi-am adus aportul de la prima ediție, tocmai pentru că eram pasionat, știam ce le place tinerilor, care e ordinea artiștilor, care e foarte importantă în eveniment. Și, încet încet, am creat un departament destul de numeros cu oameni pasionați și am ajuns să conduc un department care se ocupă de toată latura muzicală.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *