Skip to content
Lupoaica

Sculptorul Ioan Bolborea a fost pus sub acuzare pentru înșelăciune

foto: Rezistența Urbană

Poliția Capitalei anunță că sculptorul Ioan Bolbora a fost pus sub acuzare pentru infracțiunea de înșelăciune pentru că ar fi realizat mai multe monumente publice din alamă, nu din bronz, așa cum prevedeau contractele cu Primăria Capitalei.

Printre aceste monumente se numără Căruța cu Paiațe, amplasată în fața Teatrului Național București, Vioara spartă, amplasată în zona Spitalului Colțea din Piața Universității sau Statuia Împăratului Traian, care ține în mână lupoaica.

Descoperirea materialului neconform a avut loc în 2017, când lupoaica din brațele Statuii lui Traian, amplasată pe scările Muzeului Național de Istorie, a fost vandalizată și a rămas fără coadă.

Atunci, reprezentanți ai Administrației Monumentelor din cadrul PMB au descoperit că materialul folosit de Bolborea nu ar fi coincis cu cel cerut prin contract.

Ioan Bolborea a fost însărcinat de aceeași instituție să finalizeze lucrarea respectivă după ce sculptorul Vasile Gorduz, cel care a realizat macheta și a turnat-o în ghips, a decedat. Bolborea trebuia sa o toarne în bronz.

Sculptorul Ioan Bolborea este printre artiștii preferați de instituțiile publice din România, câștigând numeroase contracte cu adminitrațiile locale, alături de nume precum Florin Codre, Mihai Buculei sau Alexandru Ghilduș. Reprezentanți ai Uniunii Artiștilor Plastici au criticat în mai multe rânduri monopolul deținut de aceștia în realizarea monumentelor publice.

Ioan Bolborea/ captură Știrile Pro tv

Ioan Bolborea urma să realizeze și Monumentul Marii Uniri, care ar fi costat în total 11 milioane de euro. În 2017, Gabriela Firea a decis să renunțe la monument, după ce multe voci din spațiul public au criticat cheltuiala făcută, dar și aspectul monumentului, acesta fiind asemănat cu un arici sau un cactus.

Macheta Monumentului Marii Uniri/ foto: Ioan Bolborea

Am încercat să luăm un punct de vedere de la sculptorul Bolborea, însă acesta nu a putut fi contactat până la momentul publicării articolului.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *