Scriitorul Paul Goma a murit la Paris, răpus de COVID 19

foto: Ulf Andersen/ Gamma Rapho via Getty Images

Paul Goma a murit într-un spital din Paris în noaptea de 24 spre 25 martie, răpus de noul Coronavirus, anunță publicația G4Media.

Conform indicațiilor lui Filip Goma, fiul său, respectând dorința tatălui său și ținând cont de restricțiile actuale în vigoare în Franța, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris. – scrie G4Media.

Paul Goma s-a născut în 2 octmbrie 1935, în Basarabia, ca al doilea fiu al unei familii de învăţători români. Odată cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România.

În 1971, a fost propus pentru a fi exclus din PCR, în care se înscrisese în august 1968, din cauza publicării integrale a romanului “Ostinato” în RFG, la editura Suhrkamp, roman pe care cenzura i-l ciopârţise în ţară.

Un an mai devreme, la Radio Europa Liberă fuseseră citite fragmente din romanul său Uşa (noastră cea de toate zilele).

În 1977, Paul Goma a reuşit să trimită la Radio Europa Liberă o scrisoare deschisă în care cerea guvernului României respectarea drepturilor omului în România.

Scrisoarea a fost difuzată de postul de radio.

În consecinţă, a fost permanent urmărit, apoi arestat şi bătut de Securitate.

Însă, fiind bine cunoscut în Occident şi susţinut de organizaţia neguvernamentală împotriva încălcării drepturilor omului, Amnesty International, Paul Goma nu mai putea fi judecat şi condamnat fără a stârni proteste în străinătate.

La 20 noiembrie 1977 lui Paul Goma, soţiei şi copilul, le-a fost retrasă cetăţenia română şi au fost expulzaţi în Franţa. Ajunşi la Paris, au cerut azil politic.

Aici scriitorul Paul Goma şi-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la Bucureşti şi a conducătorului lui, Nicolae Ceauşescu.

A sprijinit înfiinţarea, în 1979, a Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR), comparabil cu sindicatul polonez liber Solidarność.

sursa: Radio România Actualități


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *