Sarah Nemtanu

Sarah Nemțanu, prima violonistă a Orchestrei Naționale a Franței, este invitata săptămânii la France Musique

foto: Lyodoh Kaneko

Violonista Sarah Nemțanu s-a născut și a crescut în Franța, într-o familie de muzicieni români care au emigrat în anii 70. Sarah și sora ei, Deborah, au moștenit pasiunea și talentul la vioară de la tatăl lor, Vladimir Nemțanu, prima vioară a Orchestrei Naționale Bordeaux din 1979 până în prezent.

Iar cele două violoniste cu origini române au reușit să depășească performanțele părinților.

Sarah este concertmaistru al Orchestrei Naționale a Franței, încă dinainte sosirii dirijorului român Cristian Măcelaru la conducerea orchestrei, iar Deborah, sora mai mică, se află în fruntea violoniștilor de la Orchestra de Cameră Paris.

Sarah și Deborah Nemțanu/ foto: facebook

France Musique a publicat azi un interviu cu Sarah Nemțanu, în care aceasta vorbește inclusiv despre originile familiei sale, iar timp de 5 zile va difuza înregistrări cu concertele sale de vioară. Acestea pot fi ascultate aici.

“Părinții mei au părăsit România în niște vremuri foarte grele, în perioada lui Ceaușescu. Tata avea și origini evreiești, iar în anii 70 s-a confruntat cu o escaladare a antisemitismului care favoriza plecările evreilor în Israel. Rudele din partea tatălui au profitat de această breșă încă de la începutul anilor 60 și au plecat în Israel.

Părinții mei s-au căsătorit chiar înainte de a pleca la Tel Aviv. Au stat doar 1 an acolo, până când tata a găsit postul de violonist la Bordeaux, iar mama un loc în trupa de soliști ai Operei din Bordeaux.

Din păcate, mama s-a îmbolnăvit și am pierdut-o când aveam doar 16 ani. Dar am avut șansa de a crește într-un mediu fascinant, văzând-o pe mama în rochii de prințesă, iar toate lucrurile astea au avut un efect pozitiv asupra mea.

Am cunoscut puțin România când eram mică, am văzut-o o singură dată când aveam 6 ani, apoi m-am întors la maturitate pentru Festivalul Enescu. Atunci am apucat să cunosc mai bine țara.”, povestește Sarah Nemțanu pentru France Musique.

Sarah și Deborah Nemțanu

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *