“Săptămâna trecută, toți directorii de muzee am fost la cerșit. Am abordat marile magazine să ne dea măști și dezinfectanți.” – Paula Popoiu, directorul Muzeului Satului

Redeschiderea muzeelor începând de mâine, 15 mai, este pur teoretică. În realitate, cele mai multe muzee vor rămâne închise până săptămâna viitoare, până în iunie sau, în cazul altora, nu se știe până când.

Motivul este că muzeele, care oricum au bugete mici, nu au bani pentru a cumpăra materialele de bază care asigură măsurille de protecție împotriva noului coronavirus: măști de protecție, botoși, panouri despărțitoare, dezinfectanți, etc.

Un alt motiv este că muzeelor nu li s-a transmis o metodologie clară, care să prevadă cine și în ce condiții poate să redeschidă un muzeu.

În plus, ministrul Culturii a declarat că va trebui ca managerii să găsească soluții pentru achizionarea de măști și dezinfectanți, pentru că ministerul nu poate aloca bani în acest sens.

Bogdan Gheorghiu a lăsat de înțeles că muzeele ar trebui să se mulțumească cu faptul că bugetele lor nu au fost tăiate în perioada stării de urgență.

În acest context, unii manageri de muzeu au reușit să obțină finanțări din mediul privat.

“Degeaba îi cer acum ministrului bani dacă nu are de unde să îmi dea.”

Paula Popoiu, directorul Muzeului Național al Satului

Managerul Muzeului Satului din București a declarat azi că a reușit să obțină măști și dezinfectanți, plexiglas pentru panouri de protecție și alte materiale necesare de la Hornbach și Dedeman și că va trebui să integreze bannere cu numele sponsorilor în Muzeul Satului.

Muzeul Satului ar urma să se deschidă săptămâna viitoare și este un caz fericit, fiind în aer liber.

“Urmează să dăm un ordin comun, Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății, iar în baza acelui ordin, instituțiile își pot deschide sau nu porțile.”

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii

“Trebuie create circuite pentru vizitatori, pentru ca cei care intră să nu se intersecteze cu cei care au vizitat instituția muzeală, distanțarea între persoane sau între micile grupuri de vizitatori, unii agrează ideea de tuneluri dezinfectante la intrare, mai ales dacă vorbim de spații închise. De exemplu, la Muzeul Peleș știu că au achiziționat un dispozitiv pentru luare temperaturii la intrare.

Practic, fiecare instituție, luând act de normele deja știute, face pași spre redeschidere, dar normele clare vor fi trasate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. De acolo vor pleca deciziile oficiale.

Noi am înaintat un set de propuneri, dar și noi așteptăm să vedem ce este acceptat și ce nu. ” – ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *