Skip to content
Cartea pe roți Humanitas

“S-a închis lumea? Poți deschide o carte” – o campanie care ne dă speranță

Acum 6 săptămâni, Editura Humanitas a început să plimbe prin România o dubă plină cu cărți, o librărie mobilă, cu scopul de a ajunge în zone din țara noastră în care românii nu prea au acces la librării sau biblioteci, ori consumul de carte este scăzut.

Inițiatorii campaniei s-au lovit de situații absurde, cum ar fi refuzul primarului din Urziceni, de a primi duba cu cărți pe spațiul public, pe motiv că “pe raza localității noastre funcținează librării. De asemenea, în localitate funționează o bibliotecă municipală, iar școlile și liceele au biblioteci proprii” (Constantin Sava).

Comunicatul plin de greșeli, semnat de primarul din Urziceni, a fost comentat la vremea respectivă de scriitorul Radu ParaschivescuNu e clar dacă librăriile şi bibliotecile din Urziceni “functinează” sau “funtionează”. Rămâne să se pronunţe cei competenţi. Refuzul primarului Constantin Sava, exprimat personal sau cu ajutorul vreunui angajat, seamănă însă cu gluma de pe vremuri: “E ziua lui Mitică. M-am gândit să-i duc o carte.” “Păi de ce? Mai are una.” Şi ne mai mirăm că avem un procent atât de mare de analfabeţi funcţional.

Din fericire, Cartea pe roți nu s-a oprit acolo. În 6 săptămâni, librăria mobilă a parcurs 6000 de km și a trecut prin 28 de orașe. Humanitas a donat și a comercializat cărți, cele mai vândute titluri fiind Tatuatorul de la Auschwitz – Heather Morris, Nu striga niciodată ajutor – Mircea Cărtărescu, Memoriile unui motan călător – Hiro Arikawa, Arta războiului – Sun Tzu, Gânduri către sine însuși – Marcus Aurelius.

Cartea pe roți/ foto: Humanitas
Cartea pe roți/ foto: Humanitas

Personalizată de către cei de la Humanitas, Cartea pe roți a mărturisit la finalul acestei călătorii că:

“Dacă e să mă iau după titluri, aș zice că gândurile oamenilor se îndreaptă către dragoste în vremuri de răstriște, că mulți se simt singuri și neajutorați, că se află în căutarea echilibrului lăuntric și a înțelepciunii ca forme de rezistență și de luptă împotriva deznădejdii. (…)

Unii spun că purtatul măștii e foarte dubios fiindcă, nevăzând chipul întreg al omului, expresia feței lui, nu știi ce să crezi despre el. Eu zic altfel: lăsând doar ochii la vedere, masca îți pune dinainte sufletul omului. Nu se zice că ochii sunt poarta sufletului?

Cine știe să citească în ochii altuia înțelege mult mai mult decât ar vrea, poate, să înțeleagă. Asta o fi lecția acestor vremuri: ca oamenii să se poată privi, în sfârșit, în ochi.”

Cartea pe roți/ foto: Humanitas
Cartea pe roți/ foto: Humanitas

Campania Humanitas va continua și în orașele Călărași, Pitești, Urziceni, Brăila, Giurgiu și Târgoviște. Iar autoritățile locale care vor să cheme duba cu cărți în localitatea lor, o pot face contactând direct inițiatorii AICI.

#culturaladuba #scoatemculturadinduba


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *