Skip to content

Ronnie Goodman, artistul care a murit pe străzi înainte de a-și vedea lucrările expuse la MoMA PS1

Pe 17 septembrie, Ronnie Goodman ar fi trebuit să zboare la New York pentru a-și vedea 9 dintre lucrări prezentate în cadrul expoziției „Marking Time: Art in the Age of Mass Incarceration”, organizată de prestigiosul centru de artă MoMA PS1 din Queens, New York.

Ar fi fost recunoașterea supremă a talentului unui artist care își petrecuse ani buni din viață pe străzi, însă, în luna august el a murit din cauza complicațiilor provocate de dependența de droguri. S-a stins din viață într-un cort din San Francisco, același în care și locuia.

San Francisco este orașul cu cele mai mari salarii din lume, dar și orașul cu cei mai mulți oameni fără adăpost, un fenomen pe care autoritățile locale l-au scăpat de sub control.

Povestea lui Ronnie Goodman nu este despre un om și un artist fără cusur, ci despre greșeli mari și demoni care nu încetează să revină. În egală măsură, este o poveste despre reziliență și răbdare. Despre cineva care a reușit, în ciuda întunericului din viața sa, să proiecteze suficientă lumină încât să fie iubit și apreciat de comunitatea din care făcea parte.

Ronnie Goodman s-a născut în Los Angeles și a crescut în San Francisco. Având o copilărie dificilă, a învățat să scrie și să citească abia în închisoare, unde a ispășit mai multe pedepse pentru furt.

Broken Wings, Ronnie Goodman/ foto: Peter Merts

Tot acolo a reînceput să alerge, activitate la care renunțase la vârsta de 14 ani, și a avut șansa de a participa la așa-numitul San Quentin Prison Arts Project, o inițiativă de reintegrare în societate prin care adulții și tinerii care sunt sau au fost în închisoare învață să se exprime creativ.

Pentru el, arta și alergatul au devenit treptat colacul de salvare de care avea nevoie pentru a scăpa de dependența de droguri. În închisoare a conceput benzi desenate pentru ziarul San Francisco Bay View și a creat unele dintre cele mai expresive lucrări ale sale: portrete în creion sau cărbune ale colegilor de detenție, imagini emoționante ale aripilor frânte de sistem, precum și un autoportret metonimic în care esența personalității sale e întuchipată de o jachetă zdrențuită.

Jacheta pictată de Ronnie Goodman/ foto: Peter Merts

În 2010, când și-a încheiat ultima pedeapsă, și-a promis că nu se va mai întoarce în închisoare, ci își va dedica timpul și priceperea pasiunii pentru pictură. Temele centrale ale operelor sale au rămas condițiile de detenție, justiția și viața pe străzile din San Francisco.

„Mă inspiră frumusețea acestui oraș și diversitatea lui, echilibrată de conflictele disperării umane. Cu pensula mea, încerc să surprind această emoție brută în imagini.”

Ronnie Goodman

Goodman a făcut însă mai mult decât să picteze: în cadrul unui maraton organizat în 2014, a reușit să strângă donații în valoare de 10.000 de dolari pentru Hospitality House, o organizație care ajută persoanele fără adăpost sau cu venituri mici.

Lui însuși îi lipsea la acea vreme un adăpost, dar dorința de a susține organizația care îl ajutase și pe el era mai mare decât aceea de a se susține pe sine.

După maraton, arta lui s-a bucurat de succes, fiind expusă și vândută atât la Hospitality House, cât și în primăria orașului. Acest lucru i-a permis să își găsească o locuință și să recapete un anume echilibru.

Însă doar pentru scurt timp. Când fiul său a fost ucis, lucrurile au scăpat din nou de sub control, astfel că la momentul morții, pe 7 august 2020, trăia de 2 ani în cort. Perioada pandemiei tocmai îi retrezise creativitatea.

Cele 9 lucrări semnate de Ronnie Goodman pot fi vizitate la MoMA PS1 din New York până pe 4 aprilie 2021. Expoziția își propune să exploreze munca artiștilor din închisorile din Statele Unite și să sublinieze importanța temei încarcerării în arta contemporană.

MoMA PS1, fondat în anul 1971, este primul centru de artă non-profit, dedicat exclusiv artei contemporane, afiliat MoMA – The Museum of Modern Art din New york. Misiunea MoMA PS1 este de a promova cea mai experimentală și provocatoare formă de artă contemporană, spațiul său fiind un catalizator de idei, discursuri și tendițe în arta zilelor noastre.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *