“RMN”, cel mai nou film regizat de Cristian Mungiu, a fost selectat în competiția oficială la Cannes 2022

foto: Dan Beleiu

Cristian Mungiu revine în competiția oficială pentru Palme d’Or la Cannes 2022 cu cel mai recent film al său – RMN. Aceasta este a șasea prezență a regizorului Cristian Mungiu la Cannes și a cincea în selecția oficială.

Organizatorii festivalului de la Cannes au anunțat azi filmele selectate la această ediție, iar printre ele se află, în competiția Un Certain Regard, și filmul de debut al lui Alexandru Belc, Metronom.

Cristian Mungiu, câștigător al Palme d’Or în 2007, cu filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, va fi prezent în competiția care l-a consacrat, cu filmul RMN, o producție mult așteptată, la fel ca fiecare film semnat de Mungiu.

Sinopsis: În preajma Crăciunului, Matthias (30) se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan, preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de femeia pe care o iubește în taină (Csilla) și de tatăl rămas singur (Otto).

Încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la mica fabrică de care se îngrijește Csilla sunt angajați câțiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.

Filmul îi are în rolurile principale pe actorii Marin Grigore și Judith State, iar alte roluri sunt interpretate fie de actori profesioniști precum Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, András Hatházi sau Deák Zoltán, fie de neprofesioniști.

Imaginea a fost realizată de Tudor Vladimir Panduru, scenografia de către Simona Pădurețu, iar montajul de către Mircea Olteanu.

Filmul este produs de către Mobra Films și coprodus de către Why Not Productions, Wild Bunch International, France 3 Cinéma și Le Pacte din Franța, Les Films du Fleuve (Belgia), Filmgate Films și Film i Väst (Suedia), cu sprijinul Canal+, France Télévisions, Ciné+, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei din România și susținut de Eurimages.

Bugetul filmului a fost de circa 2,8 milioane de Euro, dintre care 3 milioane de lei reprezintă finanțarea CNC.
Filmările au fost realizate în perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022, în principal în satul Rimetea din județul Alba dar și în alte localități din Transilvania.

Iată selecția oficială Cannes 2022:

 • Eo, Jerzy Skolimowski
 • Tchaïkovski’s Wife, Kirill Serebrennikov
 • Boy From Heaven, Tarik Saleh
 • Leila’s Brothers, Saeed Roustaee
 • Showing Up, Kelly Reichardt
 • Decision To Leave, Park Chan-Wook
 • Triangle Of Sadness, Ruben Östlund
 • RMN, Cristian Mungiu
 • Nostalgia, Mario Martone
 • Broker, Hirokazu Kore-eda 
 • Armageddon Time, James Gray
 • Close, Lukas Dhont
 • Frère Et Sœur, Arnaud Desplechin
 • Stars At Noon, Claire Denis
 • Tori And Lokita, Jean-Pierre and Luc Dardenne
 • Crimes Of The Future, David Cronenberg
 • Les Amandiers, Valeria Bruni Tedeschi
 • Holy Spider, Ali Abbasi

Metronom, de Alexandru Belc, prezent în competiția Un Certain Regard

Regizorul Alexandru Belc va debuta cu primul său lungmetraj chiar la Cannes.

Metronom spune povestea unor liceeni care se cunosc în 1972, se iubesc și scriu scrisori la emisiunea “Metronom” de la Europa Liberă. Când el primeşte aprobarea să plece definitiv din ţară, împreună cu familia, ei ştiu că trebuie să se despartă, dar nu se așteaptă ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viaţă.

În paralel, Ion Ţiriac şi Ilie Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972.

Proiecție specială Sergei Loznitsa

Celebrul festival de film de la Cannes va marca războiul din Ucraina printr-o proiecție specială a filmului The Natural History Of Destruction, regizat de ucraineanul Sergei Loznitsa.

Alegerea arată sprijinul comunității internaționale față de Loznitsa, după ce acesta a fost exclus din Academia Ucraineană de Film, în ciuda faptului că atât prin filmele sale, cât și prin declarații, s-a poziționat clar împotriva războiului. Academia Ucraineană a criticat prezența unor filme ale lui Loznitsa la un festival de film rusesc din Franța. Decizia a uimit lumea filmului.

Festivalul de la Cannes va avea loc între 17 și 28 mai 2022.Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *