Institutul Francez

Rezidența de creație a Institutului Francez își caută primii oaspeți. Aflați condițiile de participare.

În urma lucrărilor de renovare începute în 2018, duplexul până acum nefolosit al Institutului Francez din România la București, situat în spatele sălii Elvire Popesco, devine astăzi un loc de creație gata să primească artiști și scriitori într-o rezidență de scriere destinată proiectelor literare, muzicale, cinematografice, dramaturgice sau de artă digitală.

Acest spațiu de creație intitulat „Rezidența de buzunar” va permite artiștilor emergenți sau scriitorilor să beneficieze de liniște în centrul orașului București, pentru a-și dedica timpul proiectelor artistice originale.

Primul oaspete al Rezidenței, invitat de onoare, a fost regizorul Cristian Mungiu.

Condiții de eligibilitate

Poate candida individual sau în binom orice artist/artistă și scriitor/scriitoare care activează în disciplinele: literatură, muzică, cinematografie, dramaturgie, artă digitală, care își dorește să înceapă sau să continue un proiect de scriere.
– să fie artist/artistă și scriitor/scriitoare de naționalitate română, franceză sau dintr-o altă țară a Uniunii Europene, cu domiciliul în Franța sau în România de peste 5 ani;
– să aibă un proiect care să fie legat de România și/sau de Franța;
– să aibă o viață profesională activă;
– să nu aibă alte obligații profesionale pe durata rezidenței.

Locuitorii sunt invitați să colaboreze cu profesioniști din rețelele academice, artistice și culturale românești. Pentru aceasta, vor fi sprijiniți de echipa Institutului, formată din cele 4 direcții regionale (de la București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara) și cele 4 Alianțe Franceze (de la Brașov, Constanța, Pitești, Ploiești).
Este posibilă depunerea candidaturii în binom. În Rezidența de buzunar pot fi cazate maximum două persoane per proiect.

Pentru prima parte a anului 2021, având în vedere restricțiile sanitare, vor avea prioritate proiectele depuse de artiștii/artistele sau scriitorii/scriitoarele care locuiesc în România. Nu este impusă nicio limită de vârstă.

Ambasadoare Franței, Laurence Auer și regizorul Cristian Mungiu la inaugurarea rezidenței/ foto: Institutul Francez
Ambasadoare Franței, Laurence Auer și regizorul Cristian Mungiu la inaugurarea rezidenței/ foto: Institutul Francez

Durata rezidenței

Rezidențele se vor desfășura începând cu luna martie 2021. Durata unei rezidențe poate fi de la 2 la 8 săptămâni în funcție de proiect, fără a putea fi scindată sau întreruptă. Desfășurarea rezidențelor va fi supusă condițiilor și instrucțiunilor sanitare în vigoare în România.

Carantina la intrarea în țară impusă de autoritățile române din cauza Covid-19 va avea ca rezultat amânarea șederii pentru persoanele care locuiesc în Franța.

În cazul unui proiect interdisciplinar, candidații sunt invitați să se înscrie la disciplina pentru care
sunt recunoscuți profesional, dintre următoarele:


• Cinema (Cinema de animație/Documentar/Lungmetraj/Scurtmetraj)
• Carte (Bandă desenată, Literatură/Literatură pentru publicul tânăr)
• Muzică clasică/Muzică contemporană/Jazz
• Dramaturgie
• Artă digitală (Jocuri video)

Condiții de susținere artistică


Rezidenților/rezidentelor aleși/alese de comitetul de selecție le va fi atribuit un mentor. Mentorii vor avea rolul de a susține participanții la rezidență în procesul lor creativ. În plus, rezidenții sunt încurajați să poarte un dialog constant cu echipa Institutului, cu grupul de mentori și să stabilească legături cu rețelele culturale și universitare din România.

În plus față de evaluarea parcursului profesional al candidaților/candidatelor, se va acorda o atenție deosebită calității proiectului și obiectivelor vizate.

Beneficii

O indemnizație forfetară săptămânală va fi alocată rezidenților în conformitate cu
următoarele criterii:
– Candidatură individuală: rezidentul/rezidenta va primi o indemnizație forfetară
săptămânală de 250 de euro (1000 de euro/lună).
– Candidatură în binom: cele două persoane vor primi fiecare o indemnizație forfetară
săptămânală de 250 de euro (1000 de euro/lună).


Transport
Institutul Francez din România va asigura un bilet de avion dus-întors (Franța-București) în valoare de maximum 500 de euro per persoană pentru Franța Metropolitană și de maximum 1500 de euro pentru Franța de peste mări.
Institutul Francez din România rambursează transportul intern în România pentru persoanele care nu locuiesc în București (avion, tren, autobuz).


Condiții de cazare
Rezidența de buzunar este un duplex de 64m2 cu o bucătărie echipată, baie, un pat dublu la etaj și o canapea extensibilă la parter.
Rezidența de buzunar este dedicată exclusiv procesului de scriere artistică sau literară. Nicio persoană care nu face parte din proiect nu va putea fi cazată în Rezidență. Participanții care vor dori să își invite apropiații la București trebuie să le asigure acestora cazare în afara Rezidenței de buzunar.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *