Skip to content

Reîncep concertele la Sala Radio

  • by

foto: Cristina Bobe

Vineri, 2 octombrie, ora 19.00, debutează o nouă stagiune (2020-2021) la Sala Radio. Tânărul violoncelist Ștefan Cazacu, 26 de ani, singurul român care va concura anul viitor în semifinala prestigioasei competiții Concursul Internațional George Enescu, este invitat special în concertul de deschidere a stagiunii.

Ștefan va cânta pe un violoncel de colecție, creat în urmă cu 103 ani, la Torino.

Concertul prezentat de Orchestra Națională Radio se va desfășura sub bagheta dirijorului britanic
Duncan Ward, premiat ca cel mai bun tânăr dirijor al anului 2005 de către BBC. Între anii 2012-2014,
Duncan Ward a fost dirijor-bursier al Academiei Orchestrei Filarmonicii din Berlin (poziție în care a fost numit
de celebrul dirijor Sir Simon Rattle).

Programul serii invită la o călătorie muzicală în Viena sec. XVIII prin creațiile lui Haydn: Concertul nr. 1 pentru violoncel şi orchestră și Simfonia nr. 96 – ”Miracolul”.

Unul dintre cei mai ”prolifici” compozitori din toate timpurile, Haydn a creat 104 simfonii, aproape 90 de cvartete de coarde, 62 de sonate de pian etc. și este adesea supranumit ”părintele simfoniei”.

În dublă calitate de dirijor şi compozitor, Duncan Ward este deja implicat în numeroase proiecte alături de cele mai apreciate ansambluri europene: Orchestra Radio din Frankfurt, London Symphony Orchestra, Bayerische Rundfunk, Orchestra Radio din Finlanda, Orchestra Radio din Viena, Orchestre de Paris, orchestrele BBC, Orchestra Sinfonica Siciliana, RTE National Symphony Orchestra din Irlanda ș.a.

Duncan Ward/ Foto: Alen Kerr

A dirijat concertul aniversar Britten 100th Birthday, susţinut alături de muzicieni din Berliner Philharmoniker şi concertul intitulat Violins of Hope, alături Berlin Philharmonic Strings, pentru a marca comemorarea a 70 de ani de
la eliberarea de la Auschwitz.

Tânărul violoncelist Ștefan Cazacu se bucură, la doar 26 de ani, de o carte de vizită ce reprezintă baza unei cariere desucces: educația complexă primită de timpuriu într-o celebră familie de muzicieni, studii muzicale universitare urmate la București și la Viena, numeroase premii obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale, apariții – în ipostază solistică – alături de toate orchestrele simfonice din România, dar și recitaluri pe scene din Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania ș.a.

Ştefan Cazacu şi-a început la doar 6 ani formarea muzicală, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *