Regizorul ucrainean Sergei Loznitsa: “De 8 ani, Rusia a amenințat cu un război împotriva Ucrainei. Europa de Vest a ignorat asta și a continuat să coopereze cu agresorul.”

  • by

foto: cineuropa.org

Într-un material publicat azi de publicația germană Deutsche Welle, mai mulți importanți artiști ucraineni condamnă războiul început de Rusia lui Vladimir Putin și cer acțiuni ferme din partea puterilor vestice.

Regizorul de film ucrainean Sergei Loznitsa a criticat în același timp lipsa de implicare a Europei Occidentale în ultimii 8 ani, în conflictul din regiune.

“De 8 ani, Rusia a amenințat cu război împotriva Ucrainei. De 8 ani, Europa de Vest a încercat să ignore acest război, a continuat să coopereze și să sprijine agresorul. Acum culegem roadele acestei politici pacifiste obtuze. Forțele armate ruse au călcat în picioare toate eforturile de pace și au înaintat.

Dacă nu va veni o reacție dură din partea țărilor UE și NATO acum, se va termina rău pentru toată lumea.

Din păcate, istoria se repetă și, din păcate, nimeni nu învață din ea.”, a declarat acesta pentru Deutsche Welle.

Sergei Loznitsa este un important cineast care a reflectat în filmele sale realități dure din Ucraina, mașinării de propagandă rusești și reacția civililor și a soldaților în timpului conflictului din regiune în ultimii 8 ani.

Filmul său documentar “Maidan”, realizat în timpul protestelor din Ucraina din 2013-2014, a câștigat marele premiu la Astra Film Festival Sibiu în 2014, lungmetrajul “Donbass”, o comedie neagră despre societatea ucraineană și ocupația rusă, a primit trofeul Un Certain Regard la Cannes 2018, iar ultimul său documentar, “Babi Yar. Context”, despre masacrul nazist asupra evreilor, a primit Golden Eye la Cannes anul trecut și premiul pentru cel mai bun documentar la Amsterdam International Documentary Film Festival.

Scriitorul ucrainean Andrei Kurkov critică la rândul său reacția slabă a occidentalilor în fața războiului început în Ucraina și face apel inclusiv la artiștii importanți din toată lumea să vorbească în numele apărării ucrainenilor.

“Din păcate, noi, ca artiști, avem mai puțină influență asupra situației decât au avut colegii noștri în timpul celor două Războaie Mondiale. Cuvântul, scris sau vorbit, a pierdut din greutate. Totuși, asta nu înseamnă că ar trebui să tăcem. Prin urmare, e deja important pentru noi că există o scrisoare deschisă a artiștilor ruși sau o declarație a centrului rus PEN (nr. Asociația Internațională a Scriitorilor). Nu pot decât să spun: în sfârșit! Pentru că războiul rus împotriva Ucrainei a început de 8 ani.

Nu găsesc, însă, o poziție clară a liderilor artiști din alte țări ale lumii. Unde sunt vocile din Franța, Germania, Statele Unite?

E de datoria artiștilor să zguduie guvernele lor. Pentru că politicienii evident nu înțeleg cât de grav este ce se întâmplă acum.”, a declarat scriitorul Andrei Kurkov pentru Deutsche Welle.

Azi, Academia Europeană de Film a transmis un mesaj de susținere pentru cineaștii ucraineni.

“Trebuie să acționăm imediat, dincolo de “gânduri și rugăciuni”, să ne concentrăm pe ce ajutor practic putem oferi comunității.”, a declarat Mike Downey, președintele Academiei Europene de Film, pentru Variety.

Cu toate acestea, el nu a știut să spună cum va ajuta, concret, cineaștii ucraineni: “Este prea devreme să știm care ar fi cea mai bună variantă prin care putem ajuta, dar monitorizăm situația și suntem în discuții cu parteneri și membri apropiați de granița cu Polonia, căutăm cea mai bună formă de răspuns și asistență, bazându-ne pe informațiile pe care le vom primi din teren.”, a completat acesta.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *