Skip to content

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani

  • by

foto: Getty Images

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 ani, la Castelul Balmoral. A fost cel mai longeviv monarh al Regatului Unit, pe care l-a condus vreme de 70 de ani.

Pe numele complet Elizabeth Alexandra Mary Windsor, Regina Elisabeta a II-a a fost probabil cea mai cunoscută femeie din istoria lumii.

Potrivit ultimelor informații oferite de CNN, în Marea Britanie urmează 10 zile de doliu și funeraliile regale, urmând ca sicriul să fie transportat în mai multe locuri din regat, pentru ca oamenii să își ia rămas bun.

Charles devine Regele Charles al III-lea, potrivit unei declarații făcute în urmă cu scurt timp de noul prim-ministru, Liz Truss.

Regele a transmis un mesaj după decesul mamei sale.

“Moartea iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de profundă tristețe pentru mine și familia mea.”

Regele Charles

Regina Elisabeta a II-a a devenit întâmplător conducătorul Marii Britanii, după abdicarea unchiului său, Regele Eduard al VIII-lea, și moartea tatălui său, Regele George al VI-lea.

În 1947, Elisabeta s-a căsătorit cu Philip Mountbatten, prinț al Greciei și Danemarcei. Mariajul lor a durat 73 de ani, până la moartea lui Philip, în 2021.

Încoronarea Reginei, în 1953, a fost prima ceremonie de acest fel transmisă în direct la televiziune, făcând din Elisabeta una dintre cele mai cunoscute figuri din istorie.

Regina s-a dedicat îndatoririlor sale până în ultimele clipe din viață. Acum două zile a primit-o la Castelul Balmoral pe Liz Truss, căreia i-a înmânat sarcina de a forma un nou guvern.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *