Skip to content

“Quo Vadis, Aida?”, cel mai bun film european al anului la Premiile Academiei Europene de Film

  • by

Quo Vadis, Aida?, regizat de Jasmila Zbanic, a fost desemnat cel mai bun film european al anului, la gala Premiilor Academiei Europene de Film care a avut loc în această seară la Berlin, în format hibrid.

Realizatoarea filmului Quo Vadis, Aida? a fost desemnată și cel mai bun regizor, iar pentru același film Jasna Djuricic a primit premiul pentru cea mai bună actriță.

Coproducţia filmului se împarte între B​osnia şi Herţegovina, N​orvegia, Olanda, Austria, România, Franţa, Germania, Polonia, Turcia. Filmul a primit cea mai mare finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei din România, la sesiunea I/2018 a concursului de proiecte, 1,84 milioane de lei. Din partea României, coproducător este Cristian Nicolescu.

Filmul spune povestea Aidei, translator ONU în Srebrenica în momentul în care armata sârbă preia controlul asupra oraşului. Familia ei, la fel alte mii de oameni, caută adăpost într-o tabără ONU.

Aida, copleșită de durerea de mamă și soție, încearcă să se folosească de poziția sa de translator pentru a își pune familia pe listele ONU.

Quo Vadis, Aida? a primit și o nominalizare la Premiile Oscar, la categoria cel mai bun film internațional.

Cel mai bun scenariu a mers către Florian Zeller și Christopher Hampton, pentru filmul The Father, care lui Anthony Hopkins i-a adus premiul pentru cel mai bun actor.

Regizoarea Olga Locovnicova, din Republica Moldova, a câștigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj – My uncle Tudor – (Nanu Tudor).

Premiul pentru cel mai bun documentar a mers către Flee, unul dintre cele mai emoționante filme ale anului, regizat de Jonas Poher Rasmusseno. Anul trecut, la aceeași categorie a fost câștigător Alexander Nanau, cu Colectiv.

Anul acesta, Radu Jude a fost nominalizat la categoriile cea mai bună regie și cel mai bun scenariu pentru filmul Babardeală cu bucluc sau porno balamuc.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *